in

Minerva’dan Venüs’e; Roma Tanrıları

Roma, bilindiği üzere İtalya’nın ortasında yer alan Latium bölgesinin başkentidir. Tiber Nehri’nin (Tiberis) yanında yedi tepe üzerine kurulmuştur. Efsanevi kuruluş tarihi İÖ 753 olarak kabul edilir.  Bu tarihin mitolojik bir tarih olduğunu belirteyim. Romalılar “Dii Consentes” (Toplumun ortak rızasıyla kabul edilen ve inanılan tanrılar) olarak adlandırdıkları 12 tanrı ve tanrıçaya taparlardı.

Tanrıların Doğuşu:

Kronos kardeşleri ile beraber babası Uranus’un hükümdarlığını ele geçirdi. Daha sonra bir kehanet üzerine kendi çocuklarını doğar doğmaz yedi. Kronos’un eşi Rhea ise oğlunu bu zalim katliamdan saklamayı başardı. Rhea annesi Gaia’nın da yardımıyla, Zeus’u İda Dağına kaçırdı. Babasının egemenliğini elinden alacağı zaman gelene kadar burada gözden uzak büyümesini sağladı. Zeus babasına ve diğer titanlara savaş açtı. Kardeşleri Poseidon ve Hades’in desteğiyle 10 yıl süren savaşın ardından Kronos’un hükmü bitmiş oldu. Olympos artık en güçlü 12 tanrının evi olmuştu…

1. Zeus/Jupiter

Tanrıların babası; günün, ışığın, gökyüzünün tanrısı; devletin ve yasaların koruyucusu olarak bilinen Zeus; sanat eserlerinde siyah ya da gri sakallı, uzun kıvırcık saçlı, uzun boylu, kaslı olarak tasvir edilir. Belki de Zeus’un kuvvetle ilişkilendirilmesinin sebebi sinirlendiğinde şimşek ve yıldırımları etrafa savurup, şiddetli fırtınalara sebep olarak dünyayı alt üst edebilmesidir.

2. Juno/Hera

Iupiter’in eşi olan Hera; Roma devletinin koruyucusu ve tanrıçaların kraliçesi olarak bilinir. Bu yüzden kraliçe, yani Regina olarak da adlandırılır. Hera, Afrodit’ten sonra en güzel tanrıça olarak bilinir. Hera kendisine aşık olan erkekleri hep reddetmiş ve Zeus’a hep sadık kalmıştır. Güzelliğini Zeus’a sunmuş, her yıl Kanathos Irmağının kutsal sularında yıkanarak bekaretini geri almıştır.

3. Mars/Ares

Zeus ile Hera’nın oğlu olan Mars, kanlı ve acımasız savaşların tanrısıdır. Romalıların en değer verdiği tanrıların başında gelir ama tanrılar tarafından pek sevilmez. Ares, Homeros’un İlyada’sında kaba kuvvetin simgesi olarak tasvir edilir. Uğursuz olarak bilinen Ares tanrıça Aphrodite’nin sevgilisidir. Phobos (bozgun), Deimos (korku) ve Harmonia (uyum) adında 3 çocukları vardır.

4. Athena/Minerva

Bilgelik tanrıçası olarak bilinen Minerva sanatın ve zanaatkarlığın koruyucusu, şiirin, tıbbın, ticaretin, dokumanın, örgü örmenin ve bakireliğin koruyucu tanrıçasıdır. Minerva Zeus’un bilgelik ve us tanrıçası Metis’ten doğan kızıdır. Zeus’un kızları arasında en çok Athena’yı sevdiği bilinir. Kalkanını ve öldürücü şimşeğini yalnız onun taşımasına izin verdiği de bilgiler arasındadır. Athena bilgelik tanrıçası olarak Pronoia (Temkinli, ihtiyatlı) sıfatına sahiptir. Bu nedenle simgesi baykuştur.

5.Hestia/Vesta

Ailenin, yuvanın ve aile ocağının koruyucu tanrıçası olarak bilinen Vesta her zaman yanan kutsal bir ateş olarak betimlenir. Vesta, Kronos ve Rhea’nın kızı, Zeus’un da kız kardeşidir. İlk doğan tanrıçadır. İnsanlar tarafından da çok sevilen Vesta hiçbir zaman alçakgönüllüğünü yitirmemiştir. Vesta’nın talibi de çoktur. Poseidon ve Apollon ona olan aşklarıyla da bilinirler. Kendisiyle evlenme istediklerini dile getirseler de Vesta evlenmeyi düşünmüyor, istemiyormuş. Poseidon ve Apollon’un pes etmemeleri üzerine Vesta, Zeus’a sığınır ve kendisini korumasını ister. Zeus, Vesta’nın sonsuza kadar bekar kalma arzusuna saygı göstereceğine dair ona söz verir ve onu her zaman korur.

6. Demeter/Ceres

Ziraat tanrıçası olan Ceres başak ve buğdayların, ekinlerin ve bereketin tanrıçası ayrıca analığın koruyucusudur. Homeros destanlarında “güzel saçlı kraliçe”, “güzel örgülü Demeter” şeklinde bahseder.

7. Artemis/Diana

Avcılığın koruyucu tanrıçası olarak bilinen Diana ayrıca Ay’ın, doğumun, vahşi hayvanların, koruların tanrıçası olarak da bilinir. İkna kabiliyeti yüksek olduğundan vahşi hayvanları dize getirdiğine de inanılır. Artemis; Olympos tanrılarıyla ilişkisi olmayan ve hiç bir efsaneye karışmayan Efes Artemis’inin pek çok özelliğini yansıttığı için Anadolulu olarak kabul edilir.

8. Aphrodite/ Venüs

Aşk tanrıçası olan Venüs ayrıca güzelliğin, cinselliğin, üretkenliğin, bolluğun ve zaferin de koruyucu tanrıçasıdır. Boticelli’nin tasvirlerinde tanrıça sedef kabuğunun üzerindedir, bir yandan da şafak rüzgarı esmektedir. Aphrodite’nin doğrudan kendisiyle ilgili efsanesi azdır, ancak pek çok efsanede rastlanır. Olympos tanrıları ve ölümlülerin çoğu kendisine aşıktır. Aphrodite’nin pek çok sevgilisi vardır ve kocalarına ve sevgililerine her zaman sadık olmamıştır.

9. Hermes/Mercurius

Tanrıların habercisidir. Ticaretin ve kazancın, ayrıca tüccarların ve seyyahların koruyucu tanrısıdır. Hermes’in pek çok önemli efsanede rolü vardır. Homeros’un destanlarında Zeus’un habercisidir. Üç güzeller efsanesinde Hera, Athena ve Aphrodite’yi İda Dağı’na götürür, Paris’e altın elmayı o verir.

10. Poseidon/Neptunus

Deniz tanrısı; ayrıca deniz savaşlarının koruyucu tanrısı olarak bilinen Neptunus, Zeus’un kardeşidir. Zeus ona denizlerin, deniz canlılarının ve tüm akarsuların hakimiyetini vermiştir.  Atina şehrinin hakimiyetini Athena’ya karşı kaybeder ve bunun üzerine şehre bir canavar yollamasıyla bilinir.

11. Hephaistos/Volcanus

Ateşin tanrısı olan Volcanus insanlığın iyiliğine olan ateşin koruyucusu olduğu kadar yanardağlardan fışkıran ateşlerin de tanrısıdır. Bunun yanı sıra el sanatlarının, demirin ve demirciliğin de koruyucu tanrısıdır. Hephaistos, tanrılar arasında en çirkini olarak bilinir. İki ayağı da topaldır. İlyada’da şöyle açıklanır;  Zeus, Hera ile kavga ederken Hephaistos annesinin tarafını tutmuş, buna kızan Zeus oğlunu Lemnos adasına fırlatmış ve Hephaistos bu yüzden sakat kalmıştır. İkincisi ise Hephaistos sakat doğmuş, bu durumdan utanan annesi onu Olympos’tan aşağı fırlatmış ve Hephaistos’u nereidler büyütmüştür. Hephaistos’la Hera hiç bir zaman birbirlerini sevmemişlerdir.

12. Apollon/Phoebus

Güneş tanrısı olan Apollon aynı zamanda gençliğin, adaletin, ulu güzelliğin, bilgeliğin, müziğin, şiirin, kehanetin ve okçuluğun tanrısı olarak da bilinir. Artemis’in ikizi olan Apollon pek çok efsaneye konu olmuştur. Apollon geleceği haber verebilir. Aynı zamanda bilicilik tanrısıdır. Apollondan esinlenen insanlar bilici, kahin veya falcı olurlar. Biliciliğe İlkçağ’da son derece önem verilirdi.

Yazan Tante Rosa

Herkesin gördüğünü görürüz, yargılamaya ve önyargıya bayılırız. Bu bir döngüyse adımı en başa yazın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Provokatif Bir Çığlık: Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu

Faşist Diktatörler ve Trajik Sonları 1