in ,

Medusa Nasıl Feminist Öfkenin Sembolü Oldu?

Onu daha önce sosyal medyada görmüş olabilirsiniz. Hiç istemediği halde nahoş bir görevi tamamlayan yılan saçlı bir kadın, bir elinde kılıç diğer elinde kesik bir başla çıplak olarak ayakta durur. Bakışından zafer değil ama kararlılık okunmaktadır.

Buenos Aires’te yaşayan Arjantin-İtalyan asıllı Luciano Garbati isimli heykeltıraş tarafından yeniden yorumlanan Medusa efsanesi, kadın öfkesinin mükemmel bir avatarı olarak sosyal medyada viral oldu.

Garbati tarafından yeniden yorumlanan Medusa Efsanesi Heykeli, Buenos Aires/Arjantin

Medusa efsanesinin aslı sinirinizi hoplatacak detaylara sahip. Poseidon tarafından Atena tapınağında tecavüze uğrayan bir ölümlüden yılan saçlı canavara dönüşen bir kadındır Medusa. Tanrıça onu çirkin ve korkunç bir canavara çevirip sürgün ederek cezalandırır. Yetmez, kellesinin Kral Polydectes’e teslim edilmesi istenir. Aynalı kalkan, kanat süslemeli sandalet ve kelleyi koyacağı bir torba ile donatılan Perseus, uykudayken gizlice Medusa’ya yaklaşır, kafasını keser ve onu düşmanları taşa çevirecek bir silah olarak kullanır.

Küçük bir çocukken İtalya’nın Floransa şehri (Medusa’nın Başını Tutan Perseus heykeli Signoria Meydanında bulunur.) yakınlarında küçük bir kasabada yaşayan Garbati, tecavüze uğradığı yetmiyormuş gibi bir de lanetlenip öldürülen Medusa’nın canavar olarak karakterize edilmesini hazmedemez ve onu tekrar gündeme getirir.

Cellini tarafından yapılan Medusa’nın Başını Tutan Perseus Heykeli, Floransa/İtalya

“Cellini’nin heykeli çocukluğumdan beri beni utandırmıştır,” der Garbati “Pek çok Medusa betimlemesi var ama hepsinde en kötü şekliyle tasvir ediliyor” diye ekler.

Bir sanatçı olarak Garbati’nin kafasında tek bir soru döner durur: “Acaba zafer Perseus’un değil de Medusa’nın olsaydı nasıl olurdu? Heykel nasıl değişirdi?”

“Perseus üzerine kafa yordum, bütün ekipmanıyla gidip zaferini kazanan adama,” der Garbati. “Eril ve dişil zafer arasındaki fark, çalışmamın odağı haline geldi. Tüm temsillerinde Perseus kafayı havaya kaldırarak zaferini ilan ediyor, benim Medusa’ma bakarsanız daha çok kararlı birini görürsünüz, kendini savunduğu için yapması gerekeni yapan birini. Çok trajik bir olaydır.”

https://www.instagram.com/p/BoQvEKngGe4/?utm_source=ig_embed

Garbati geçen yılın başında heykelin fotoğrafını Facebook sayfasında yayınladı ve önce arkadaşları, sonra arkadaşlarının arkadaşları, derken tanımadığı insanların bile fotoğrafı, taciz tecavüz haberlerine tepki için ya da profil fotosu olarak kullandığını fark etti.

Garbati, insanların heykelle ilgilenmesini memnuniyetle karşıladığını ancak onu asıl etkileyen noktanın kendi Medusa yorumuna aldığı mesajlar olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: Quartz

Yazan Juno

juno.afm@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Herkese İyi Yıllar

Modern Çağda Dil ve Tükenişimiz