in

Keşfedilmeyi Bekleyen Arjantinli Eşsiz Müzisyen: María Volonté

Bu dünya etrafında dönen ikili, tango ve blues’u arzudan ve marjinal olmaktan doğan iki müzik türü olarak birleştiren derin manevi bağlar ile sarıyor, çünkü; batakhanelerde doğan, her dönem yeniden dirilen ve doğrudan ruhumuza konuşan bu iki tür dönem dönem adeta bir günah anlamına gelmekte.

Yıllar boyunca defalarca sansürlendiler, ancak her zaman yeniden diriliyor ve doğrudan açlığın ruhlarıyla bize konuşuyorlar. Tango ve blues ikilisi…

Bu anlatımımızda Arjantin ve tango diyoruz ve karşımızda Maria Volonte; gerçek adı, Maria Cristina Paskunelli.

16 Kasım 1955 Arjantin, Buenos Aires doğumlu. Arjantin Latin Grammy adayı Maria Volonte, şarkılarının yoğun tutkusu ve güzelliklerinin yanı sıra sahnedeki karizmasını kışkırtıcı biçimde kullanan şarkıcı, gitarist ve bestecidir.

Tango dünyasını fetheden Maria’nın ‘Portrait’ adlı eserlerinden biri, Arjantin müziğini, diğer Latin Amerika ritimleri, caz ve blues’lar ile kaynaştırmasından oluşuyor. Benim de ilgimi çekmesinin sebebi bu.

Müzik hayatında olduğu gibi yorulmaz bir maceraperest olan Maria Volonte her yıl üç kıtada 100 konser verir ve müziğini yeni dinleyenlerine ulaştırır. Bugün sizlere duyurmak istediğimiz şarkılar dünya çapında dağıttığı birleşik bir albüm olan ‘Maria Volonte-Portrait’te yer almakta.

Onun hakkında daha fazla bilmek, onun kendini tanımlamasından daha iyi değildir, bu nedenle dilerseniz kendini tasvir etmesini betimleyelim. Ama önce La Flor de la Canela adlı şarkısını dinletmek istiyorum size.

Bir söyleşisinde Arjantin’de Buenos Aires eyaletindeki Ituza ingo’da doğdum. Profesyonel olarak şarkı söylemeye başlayınca annemin soyadı olan Volonte’yi seçtim’’ diye anlatır Maria Volonte.

Ailesi ve beş kız kardeşiyle birlikte büyük, parlak bir evde yaşarmış. Babası suluboya resimleri yapan kreatif özellikli bir adam. Her şeyden önemlisi büyük bir şovmen.

Gençliğinin en büyük bölümünü oyunculuk yaparak geçirmiş. Sinemalar, tiyatrolar ve kabarelerde okuyan, şarkı söyleyen ve sanat takıntılı bir adam. İşte o dönemlerinden kalma sahne dünyasındaki bütün hayranlıklarını kızlarına aktarmaya çalışmış.

Yaratıcı bir sanat evreni oluşturulmaya çalışılan bir ev düşünün; petrol renginde ya da pastel dokulu çerçeveler, tavlanmış tablolar, maskeler ve ev yapımı süslü kıyafetler, kitaplar, resimler, filmler, boyalı çarşaflar, Gölge oyunu yaratan lambalar, Orkestra yapılan pirinç kutular, tenekeler, tencereler ve asla eksik olmayan tahta kaşıklar ve tipik bir öğleden sonra aile mutfağı buluşmaları ve önlenemeyen bu kaosa, sonsuz bir sabır gösteren anne Elvira Volonte.

Böylesi renkli bir evin çocuğudur Maria Volonte ve halen devam ediyor dünyayı renklendirmeye.

“Ama her şeyden önce evimizde her şeyi dolduran müzik vardı” der bir anlatısında Maria.

Tango, halk müziği, bolero, flamenko, caz, opera, müzikal komediler, Fransız ve İtalyan şarkıları veya Portekiz fadoları gibi türleri eşit oranda dinleyen ve söylemeye çalışan 6 çocukla dolu bir evdi onunkisi. Belki de bu nedenle Volonte’nin elementleri; ince ve tutkuludur. Onun ifade gücü ve diğer türlere yaklaşma özelliği, kendine özgü stiliyle farklı bir sanatçı yapıyor.

Bir gün henüz 5 yaşındayken babası ilk ev teyp kayıt cihazlarından biri ile eve gelir ve Maria’nın, Napolice söylediği, Cateri şarkısını kaydeder. Yıllar sonra bir röportajında “ağlamam ile karışık, küçük ama kararlı sesimden etkilendiğimi biliyorum. Söylediğim melodide çok gizli acılar vardı” diye o günden söz eder.

Belki de Volonte, ilk kez o gün, bilmeden de olsa şarkıyı tutku ile söylemeyi keşfetti. Bunu bilemeyiz tabi, ama bildiğimiz tutkuyla söylediği birçok şarkısı var.

Seksenli yıllara gelindiğinde profesyonelce şarkı söylemeye başlar, müzik, dans, tiyatro ve farklı vücut teknikleri üzerine çalışır. Yine o yıllarda Buenos Aires’teki büyük kulübelerde şarkı söyleyerek ortaya çıkan bir hareketin bir parçası olur. Bugün halen görüştüğü o sıradan olağanüstü müzisyenlerle dostluğu o dönemlerden geliyor. Ariel Prat, Horacio Hurtado ve Havier Malosetti gibi ilk arkadaşları ile Yo soy Maria albümünün kayıtlarını gerçekleştirdi.

Büyük Astor Piazzolla’nın tango klasiklerinin samimi bir katkısı var Maria Volonte’nin albümlerine. Şili ve Brezilya’dan gelen şarkıların, gece caz müziği ve Latin-blues füzyonunun yankılarıyla nasıl karıştırdığını bize gösteriyor. Serin ve duygusal bir stile sahip, etkileyici akustik gitar çalıyor ve hepsinden değerlisi o denemeye hazır.

Albümdeki en iyi parçalar kendi kompozisyonunu içeriyor 9 Vidas, Blues ve armonika. Tango ve Latin dansının karışımıyla oluşuyorlar. Arayın bulun ve dinleyin derim. Seveceksiniz.

Benim en çok beğendiğim Portrait adlı albümü, tüm albümlerinin şarkılarının bir araya getirilmesiyle birlikte, yoğun çalışmalar sonucu San Francisco’da kaydedilen yeni malzemelerden oluşan yepyeni bir albümdür.

Peki biz neden daha önce onu duymadık?

Son projelerden biri olan The Blue Tango Tour, tango ve blues’u birleştiren derin manevi bağın keşfedilmesidir.

Buenos Aires’in renkli ve cılız La Boca semtinden gelen Blue Tango Projesi, tango ve blues’un kucaklaştığı duygusal ve müzikal çarpışmanın adeta bir araştırılmasıdır. Ve Proje, Maria Volonte ve Kaliforniya armonika müzisyeni ve şair Kevin Carrel Footer arasındaki iş birliğidir.

Armonika çalan Kevin Carrel Footer ile birlikte çalışırken, Maria Volonte’nin gitar vokalleri ile sahneyi tangonun yasaklı keyfi doldururken Kevin’in armonisi, Blues ruhunun uzaktaki sızıları ile yankı buluyor.

Maria Volonte’nin profesyonel yaşamında Kevin Carrel Footer’in özel bir yeri var. Kevin Tango ve Buenos Aires’in yoğun tutkularından etkilenen bir yazardır. Fotoğrafçı ve armonika müzisyenidir. Kevin, bluesin doğduğu yer olan Mississippi deltasına yaptığı seyahatler boyunca Amerika’da armonika ahengini toplamıştır, Ardından Arjantin’de Tango’nun izini takip ederek Buenos Aires’teki milongalar ve kafelerde kendini kaybettiğini söyleyebilirim.

‘Ben öldürmeden önce, bir Tango’ kitabının yazarıdır ve ünlü Arjantinli şarkıcı ve söz yazarı Maria Volonte ile dünyayı dolaşmaktadır.

Maria Volonte, bir ara durup birden boş olduğunu fark ettiğiniz oda duvarınızı dolduruyor, o esnada duvara sadece tablo asmakla kalmıyor, onu yeni renklerle parlatıyor. Onun, olgun duygusal müziği hem derin bir tutku içerir hem melankoliğin güçlü bir karışımıdır hem de demlenmiş, dolu bir nostaljik his verir.

Maria Volonte, Latin Grammy adaylığına sahip, ancak ülkemizde pek bilinmeyen, ilginç, çok yönlü ve orijinal bir Arjantinli şarkıcı ve söz yazarı, büyük biri en azından öyle görünüyor, çünkü hiç kimse şimdiye kadar onun sanatçılığını teşvik etmekten rahatsız değil. Repertuarları tangonun çok ötesine uzanır ve Arjantin folk şarkılarını, Latin blueslarını veya Peru, Uruguay ve Brezilya’nın geleneksel müziğini yorumladığı zaman güçlü sesiyle, kendini diğer türlere nakletme kapasitesine sahiptir. İnce ve tutkuludur, onun ifade gücü ve diğer türlere yaklaşma özelliği, onu kendine özgü stiliyle farklı bir sanatçı yapıyor. 

Arjantin’de saygı gören Maria Volonte, caz ve bluesdan etkilenen vokalleri ile; samimi Arjantin tarzı folk şarkıcısı ve klasik büyük tango divası arasında geçiş yapabilen özel bir şarkıcıdır.

O Arjantin tangolarının en iyi korunan sırrı diyebileceğimiz biridir. Çünkü bunca yıl boyunca, göremedik, duyamadık onu. Henüz yeni yeni keşfediyoruz Maria’yı 

2 Yorum

Cevap Yazın
  1. keşfedilecek çok şarkı, dinlenecek çok hikaye var. yeni keşifler için yeni yazınızı ailecek bekliyoruz 🙂

  2. Size ve ailenize bin selam. İlgi için teşekkür ederim. Öyle ise biraz daha hız artıralım. Gördüklerimizden, duyduklarımızdan ve beğendiklerimizden söz etmeye/size duyurmaya devam edelim. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Talih Döndürme Merkezi

Sistemin Yok Edemediği Direnç: Abject (İğrenç)