in

Mayra Andrade: Belirli Bir Zamana Ait Olamayacak Kadar Evrensel

Mayra Andrade’nin Müzikal Yolculuğu

Bu kez sizlere dünya müziği yapan dünya insanı genç bir sanatçıyı anlatmak istiyorum. 1985 yılında Küba’da doğan sanatçının hayatı 90’lı yılların başından itibaren Senegal, Angola ve Almanya’da geçmiş. Farklı kültürlerle tanışan sanatçı, bu birikimini farklı dillere olan yatkınlığı ile geliştirmiş ve kendi hayatını farklı diller ve kültürlerin bir sentezi haline getirmiş. Kanada’da en iyi Fransızca konuşan yabancı ödülünü almasıyla da, gerek kişisel hayatı gerek müzik kariyeri ile ilgili bir dönüm noktasına ulaşmış. Birçok farklı kültürün yaşadığı Paris’e yolculuğu işte böyle başlamış Mayra Andrade’nin.

İkinci albümü Storia Storia ile anavatanı Küba’nın geleneksel ritimlerine, tarzı ve sesinin rengi ile yepyeni bir yorum getirmeyi başaran Mayra Andrade, Brezilya müziğinden serbest caz yorumuna kadar kökten değişiklikler yaratmayı başarmış. Bu albümden, albümle aynı ismi taşıyan parçayı dinleyerek devam edelim anlatımımıza.

Kendisini bir müzisyen olmanın ötesinde tanımlıyor Andrade. O, müziğin kendi doğasında yer aldığını söylüyor. Öyle ki hiçbir nota kalıbına bağlı olmaksızın sadece elinde gitarıyla müzik yapıp şarkı söyleyen sanatçı pek çok akademik kalıbı da yıkmayı başarmış.

Cape Verde adalarının müzik ritimlerinden ve stilinden etkilenen sanatçı, müzik dünyasında serbest ritimle söylenen Cape Verde müziğinin tanınmasında da önemli bir rol oynuyor.

Mayra Andrade, genç yaşta daha iyi müzik yapmak için sahnelere çıkmanın ve böylesi bir dünyaya meydan okumanın onu hep ürküttüğünü söylüyor. Oysa o her zaman beğenilme kaygısı duymadan, sadece gitmek istediği için yer değiştiren biri olarak buna alışmakta epey zorlanıyor. Ancak kalbini ve ruhunu koyduğu inanılmaz sahne performansı ile hayranlarının beğenisini her zaman fazlasıyla kazanıyor.

İlk albümü ile genç yaşta elde ettiği başarı onu hızla ikinci albümü hazırlamaya itiyor ve Storia Storia ile artistik kaygılar gütmeden kendi albümünü yapıyor. İşte benim de en çok sevdiğim ve bu yazıda sözünü etmek istediğim albümü bu.

Storia Storia albümü ile Cape Verdeli müzisyen Kim Alves, Kamerunlu basçı Etienne M’Bappe ve Brezilyalı perküsyonist Ze Luis Nascimento ile birlikte Cape Verde’nin geleneksel kalıplarına geri dönen sanatçıdan, dilerseniz ‘Nha dmaxa’ adlı parçaya kulak verelim.

Mayra Andrade, bu yazıda sözünü ettiğim, ikinci albümünde birlikte çalıştığı ekibi farklı müzik deneyimlerine sahip sanatçılarla daha da genişleterek, kora, trompet ve Angola’nın geleneksel çalgıları ile müziğini evrenselleştirip zenginleştirmeyi başarıyor.

Zaman zaman Karayip müziğinin enstümanları ile devam ettiği müzikal yolculuğuna, rüzgâr gibi doğal ses efektlerini eklemlendiren Mayra Andrade, sesini bu çok sesli müzikte bir enstrüman olarak kullanıyor.

Storia Storia’da ritim ve perküsyonu ağırlıklı olarak kullanan sanatçı, müzik tekniğini doğal ancak klasik seslerle birlikte harmanlıyor.

Ne fazla ne az Mayra, klasik bir sese sahip ve belli bir zamana ait olmayacak kadar evrensel. O dünya müziği yapan, tropik ormanların ritmini yakalayan bir sanatçı.

Brezilya müziği ile güçlü bir bağı olan Cape Verde müziğinin dünyada tanınmasında önemli bir rol oynayan genç sanatçıdan Palavra adlı şarkısını birlikte dinleyelim

Bir ara dinlemenizi önereceğim Türbülans adlı parçasında dalgaların gel-git seslerini adeta ritimlere taşıyan sanatçı, karnaval havasında akıp giden bir yaşamın hüznüne dokunuyor. Öyle özeldir ki Mayra’nın Storia Storia adlı albümü; içeriğinde pek çok hikâyeye değinir. Cape Verde’li bir kadının öyküsünden Berlin duvarının yıkılmasına kadar yaşamın pek çok alanında dolaşır müzikleriyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Masallar Hayaller Diller, Hans Christian Andersen Bir Kavunun Yuvarlanışı Ya Da Ünlü Olmak

Porno Çağının Erken Kapanması İhtimaline Ağıt ya da Covid 19’a Övgü