in

20. Yüzyıl Savaşlarını Körükleyen Renkli Propaganda Haritaları

Savaş zamanlarında kamuoyuna etki etmeye çalışan haritalar güzel, korkunç, komik ve bilgilendirici olabiliyor. 

Haritaların bazen gizli amaçları oluyor ve kim tarafından hazırlandıysa onun emelleriyle şekilleniyor. Ama birazdan göreceğiniz haritalar bunlardan değil.

Bu haritalar vermek istedikleri mesajları hiç gizlemeden, gayet açık bir şekilde veriyor. Bu savaş propagandalarının amacı düşmanın kötü niyetleri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek veya savaşın kazanılabileceğini ve bütün bu fedakarlıklara değebileceğini anlatmak.

Koleksiyondaki en çarpıcı parçalar, genelde farklı ülkeler ve liderleri için hayvan tasvirlerine başvuruyor: İngiltere’nin sömürge faaliyetleri aslanla gösterilmiş, Osmanlı İmparatorluğu uyuşuk bir fil, İtalya ise uyuklayan bir köpek olarak resmedilmiş; İsviçre de tarafsızlık kabuğunun içine saklanan bir kaplumbağa olmuş. Ahtapotun yanı sıra örümcekler de saldırganlığın simgesi olarak kullanılmış.

1915 tarihli bu Alman propaganda haritası, sık sık İngiltere'yi resmetmekte kullanılan hayali karakter John Bull'u bir Fransız askerini yiyen bir örümcek olarak gösteriyor. Birinci Dünya Savaşı'nın temel nedeninin İngiltere'nin imparatorluk emelleri olduğu fikrini pekiştirmek için hazırlanmış.

Afrika'da Fransızcanın yaygın olduğu eski Fransız sömürgelerinde kullanılan bir İngiliz propaganda haritasında Nazi Almanya'sı, Hitler'in yüzüne sahip olan ve sırtında gamalı haç bulunan uzun bacaklı siyah bir örümcek şeklinde resmedilmiş. Haritada "Une a une, on lui brisera les pattes" (Tek tek her bacağını kıracağız) yazıyor.

Yukarıdaki harita buna mükemmel bir örnek. 1900'de hazırlanan bu harita Rusya'yı, kolları Polonya, Finlandiya ve Çin'i boğan ve diğer kolları da Osmanlı İmparatorluğu'na, Afganistan'a ve İran'a uzanmış bir ahtapot olarak resmetmiş. Haritayı hazırlayan İngiliz kartograf Frederick Rose, insan şekilli haritalar konusunda döneminin belki de en önde gelen ismiydi. Bu haritanın en önemli karakteri ahtapot olsa da diğer ülkeler birer insan şeklinde resmedilmiş –bu yöntemin adı da buradan geliyor.

Yazan BearBoss

2 Yorum

Cevap Yazın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Altın Gün ile Anadolu Psychedelic Müziğin Devrialemi

“Ben de Halimce Bedreddinem”: Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedrettin