in , ,

Seks-Pozitif Ebeveynliğe Giriş 101

Seks-pozitif ebeveynlik nedir?

Seks-pozitif ebeveyn olmak, cinselliği insanlık ve yaşamın pozitif, doğal ve sağlıklı bir yönü olarak kabul etmek  ve yönelimleri ne olursa olsun çocukları destekleyerek onların ileride cinsel olarak aktif ve sağlıklı yetişkinlere dönüşmelerine yardım etmek anlamına gelmektedir. Onlara vereceğimiz destek, yaşlarına uygun açıklamalarla erken dönemde başlar ve  yaşam boyu devam edecek bir sürece yayılır.

Kısacası seks-pozitif olmak, hem kendimizin hem de diğerlerinin beden ve duygularını anlayıp onlara saygı duymak ve yargılamadan, utanma ya da tuhaf hissetmeden cinsellik üzerine konuşmaya açık olmak anlamına gelir.

Ne faydası var?

Jama Pediatrics’in yaptığı son meta-analizine göre, gençlerle cinsellik üzerine açıkça konuşmak onların bu konuda kendilerini çok daha fazla sorumlu hissetmelerine yardımcı oluyor. Ayrıca otuz yılı aşkın bir sürede yapılan oldukça kapsamlı çalışmalar gösteriyor ki ebeveynlerle cinsellik üzerine yapılan konuşmalar, gençlerin güvenli cinsel hayat deneyimlerinde koruyucu bir etki yaratıyor.  Yani, konu üzerine açıkça konuşmak korkulduğu gibi gençlerin cinsellikle erken yaşlarda tanışmalarına neden olmuyor, aksine süreci geciktiriyor, ayrıca cinsel deneyimi olan gençler arasında doğum kontrol yöntemi ve kondom kullanımını artırıyor.

Maalesef ülkemizde bu konuda yeterli saha çalışması yapılmadığından yerele ait  doyurucu veri yok, ancak 1000 Avusturalyalı genç( 13-19 yaş arası) ve aileleri ile yapılan bir çalışma, sonuçları açısından ilgi çekici detaylar taşıyor:

  • Cinsel konular hakkında ebeveynleri ile önceden konuşan gençlerin aktif bir cinsel hayata başlaması , diğerlerine göre çok daha sonra gerçekleşiyor.
  • Çoğu ebeveyn (%90) kendini cinsellik konusunda rahatlıkla konuşulabilir bulurken gençlerin sadece %74’ü buna katıldığını ifade ediyor.
  • Avusturalya’da her beş ebeveynden biri çocuklarının (13-19 yaş arası) cinsel hayatının olduğunu düşünüyor, fakat gerçekte yaklaşık gençlerin üçte biri böyle olduğunu kabul ediyor.
  • Ebeveynlerin % 13’ü çocuklarının cinsel yönden aktif olup olmadığını bilmediklerini belirtiyor.

 

Seks-pozitif ebeveynler cinsellikle ilgili inanç ve değerlerini ifade etmenin pratik yollarını ortaya koyan bir rehbere ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü, açık fikirli ebeveynler için bile neyin nasıl anlatılacağı yeterli örneğe sahip olunmadığı için hala sis dağının ardında kalan  bir konu.

Cinsellik eğitimi neden önce evden başlamalıdır?

Bir gün çocuğunuzun eve gelip size doğrudan cinsel ilişkinin ne olduğunu sorduğunu farz edin. Ne derdiniz?

Görmezden gelmek her zaman bir seçenektir. “Git babana (annene) sor.” ya da  “Anlayacak yaşa geldiğinde anlatırız.”Elbette “Bunu nerden çıkardın?” da verilebilecek cevaplardan biri olarak duruyor. Ya da size biraz zor gelse de, çoçuğunuzu karşınıza alıp cinsel ilişkinin ne olduğunu ona açıklayabilirsiniz. Bu seçeneği tercih ederseniz, ona gerçeği anlatan kişi siz olursunuz, aşağı mahalledeki ne idüğü belirsiz velet değil.

Konu çocuklarla cinsellik hakkında konuşmak olduğunda aklı başında olan herkes onlara karşı “açık ve dürüst” olmak gerektiğini kabul eder, fakat ebeveynlere bunun nasıl yapılacağını anlatacak bir gönüllü pek çıkmaz. Gizlilik ve sükunet içinde geçen yüz yıllardan sonra, ebeveynlerden aniden kendilerini “özgürleştirmeleri” bekleniyor. Bu dönüşüm nasıl başlayacak? Yani, nasıl olacak da olacak?

İlk olarak, ebeveynler çocuklarıyla serbestçe konuşmadan önce, mutlaka birbirleriyle özgürce konuşabilmeli ve birbirlerinin hislerine hassasiyet göstermeliler.

Ebeveynler kendilerine şu soruları sorarak başlayabilirler: “Kendi ilişkimden tatmin oluyor muyum?” “İlişkimiz birlikteliğimizin başlangıcından ya da evlendiğimizden bu yana nasıl değişti?”, “Birbirimize hissettiğimiz sevgiyi yeterince ifade edebiliyor muyuz?”

Konunun profesyonellerine göre, ebeveynler kendi duygularını ifade etmekten imtina ediyorlar. Böylesi konuşmalar kendi benliklerinin farkına varmalarına ve partnerlerinin ihtiyaçlarına daha açık olmalarına yardım edebilir. Bilirsiniz, ebeveynler çocuk sahibi olmadan önce birbirlerine aşık olduklarını zaman zaman unuturlar. Ebeveynlik sorumluluğu kişinin kendi cinselliğini ve birbirine duyulan aşkı azaltmamalı. Bu açık konuşmalar sayesinde her bir partner kendi ihtiyaç ve arzularının farkına varır ve çocuklarının gelişen cinsellikleriyle uğraşırken daha hazırlıklı hale gelirler.

Kendi cinsel hislerine hassasiyet geliştirirken, ebeveynler bazı temel bilgileri de güncellemek durumundadır. Başlangıç için mastürbasyon, cinsel ilişki, doğum kontrolü ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında doğru bilgiye sahip olmak ebeveynlerin çocuklarına yapacakları rehberliğin  önemli basamaklarındandır.

Son olarak, ebeveynler cinsellik hakkında mutlaka konuşmalıdır. Cinsellikle ilgili kelimeleri kullanmak konusunda kendilerini yeterince rahat hissetmeyenler tek başlarına, bir arkadaş ya da güvenilir bir danışmanla sohbet ederek kendilerini doğal ve rahatlamış hissedene kadar pratik yapabilirler. Bu önemlidir, çünkü çocuklar ebeveynlerinin belli kelimelere verdiği duygusal tepkilere karşı duyarlıdır ve sizin ne dediğinizden ziyade ne hissettiğinize kulak kesilebilirler.

Bugün pek çok yetişkin mastürbasyonun bir zamanlar inanıldığı gibi akne, iktidarsızlık ya da deliliğe neden olmadığını bilir, ancak bu konu hala gereksiz bir endişe kaynağıdır. Bir ebeveynin çocuğunun mastürbasyon yapmasına vereceği tepki muhtemelen kendi yetişme döneminde kendisinin gördüğü tutuma göre şekillenecektir, fakat artık yetişkin biri olarak bilmelidir ki çocuğu yapıyorsa bu normal bir durumdur. Yapmıyorsa da yine normal bir durum olarak sayılır.

Ebeveynler, çocukla cinsellikten konuşurken onların kullandığı dile hakim olmalılar fakat uygun terimleri kullanmaya dikkat etmeliler. Vücudumuzun bölümleri ve fonksiyonlarından doğru terimlerle bahsetmek, doğallık ve benlik saygısı açısından oldukça önemlidir.

Eğer çocuğunuz sokaktan ya da yetişkinlerden duyduğu müstehcen bir sözü tekrar edip duruyorsa, kelimeyi kullanmaktan korkmadan ne anlama geldiğini mutlaka açıklamalısınız. Bunun birkaç avantajı vardır. İlkin, çocuk bu müstehcen kelimeyi ebeveynlerine karşı bir silah olarak artık kullanamayacaktır. İkincisi, çocuk getirdiği hiçbir konu ya da sorunun ebeveynlerini rahatsız etmediğini fark edecektir. Üçüncü olarak, uygun bir terminoloji ile ayıp kelimenin anlamını açıklayarak cinsellik konusunu kaba argoya indirgemek yerine konuyu belli bir saygı çerçevesinde ele aldığınızı gösterecektir.

Bazı çocuklar sevgiyi fiziksel olarak ifade etmeyi, kendi ailesinde nadiren gördüğü için uygunsuz bulabilmektedir. Sonuç olarak, pek çoğu kendilerini fiziksel olarak nasıl ifade edeceğini bilmeden büyümektedirler. 13-19 yaş aralığındaki bu çocuklardan bazıları birine dokunmanın sevgi ifadesi olmasından ziyade sadece cinsel ilişkiden önce yapılan bir şey olduğunu sanabilir. O zaman bariz olarak anlaşılıyor ki ebeveynler bebeklikten sonra çocuklarına fiziksel sevgiyi göstermeyi kesmemeli; yaşça büyüseler bile çocuklar, duyguları ifade etmenin doğal ve anlamlı bir yolu olarak ailelerinden görecekleri sevgiye hala ihtiyaç duymaktadırlar.

Pek çok aile, gençlerle temel bilgileri paylaşmanın onlara rastgele cinsel ilişki izni vermekle aynı şey olmasından korkuyor. Uzmanlara göre, çoğu iyi nedene rağmen, gençler kendilerini cinselliğe hazır hissetmiyorlar. Onlar kendilerini “hazır” hissedene kadar cinsellik, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, doğum kontrolü hakkındaki bilgileri kendimize saklamak sadece hata yapma olasılıklarını artırmaktan başka işe yaramıyor.

 

Ebeveynlerin etik rehberlere ihtiyacı var. Pek çok gencin kendi ailesinin bilgisi olmadan cinsel ilişkiye girdiği gerçeğinden yola çıkarak ailelerinden alacakları makul bir rehberliğe ihtiyaçlarının olduğu açıktır.

Faydalı olabilecek birkaç etik prensip:

  1. Hiç kimse bir başkasının bedenini ticari ya da cinsel olarak istismar etme hakkına sahip değildir.
  2. Hiç kimse doğurmak istenmeyen bir çocuğu dünyaya getirme hakkına sahip değildir.
  3. Hiç kimse hastalığı yayma hakkına sahip değildir. Bulaşıcı bir hastalığa yakalandıysanız, acilen tıbbi yardım alın.

Diğer tecrübeyle sabit konularda olduğu gibi, çocuğunuzun cinselliğe yönelik sağlıklı bir tavır geliştirmesine yardım etmenin en iyi yolu doğru örnekler sayesinde olacaktır. Ebeveynler olarak dürüst ve donanımlı olursanız, çocuklar gerçekleri bilmenin değerini öğrenecektir. Eğer ebeveynler eş ve çocuklarına besledikleri sevgiyi cömertçe gösterebilirse, gençler de ileride sevgi dolu partnerler ve ebeveynler olacaktır. Eğer ebeveynler kendi cinselliklerinden memnun olurlarsa çocuklar da nasıl cinsel yönden sağlıklı yaşamlar sürülebileceğini ilk elden öğrenme fırsatı yakalayabilecektir.

Seks-pozitif ebeveyn olmak için bugün ne yapabilirsiniz?

  • Beden olumlama, harika bir başlangıç noktasıdır. Kendi bedeninize saygı duymak ve ona sevgiyle yaklaşmak çocuğunuzun da kendi bedenini olumlamasına ve  içselleştirmesine yardımcı olacaktır.
  • Çocuklarınızın yanında partnerinizi/eşinizi öpün. Bu çocukların sevgi dolu bir ilişkiyi aynalaması için oldukça önemlidir.
  • Vücudun bölümlerini doğru kelimelerle anlatın. Özel bölgelerden konuşurken uydurma kelimeler kullanmak, kendi bedenlerinden utanmalarına neden olacaktır. Özel bölgelerle ilgili sorular sorduklarında onları susturmayın.
  • Kendi özel bölgelerine dokunduklarını gördüğünüzde çıldırmayın. Belli yaş dönemlerinde meraklarının artması normaldir. Bedenlerine dokunmalarının normal olduğunu, ancak bunu banyo veya odalarında yalnızken yapmaları gerektiğini açıklayın.
  • Yaşına uygun konuşun. Sevgi, empati, karşılıklı güven, onay, çeşitlilik ve tercihler, sağlıklı ilişkiler, mahremiyet, güvenlik gibi pek çok alt başlık hakkında yaş ve gelişimine uygun olarak konuşmalısınız.
  • Cinsel hayatın temelinin rıza/onay kaidesi olduğunu anlatın. Birinin kendilerine sarılmasını ya da dokunulmasını istemediklerinde bunu açıkça ifade etmelerine onları cesaretlendirin.

Türkçe kaynak bulmak hala güç. Çocuk, aile ve yetişkinler için bebeğin nerden geldiğini anlatan resimli bir İngilizce kitap önerisi için: What Makes A Baby

Kaynaklar ve İleri Okuma

http://thesexpositiveparent.com/about/what-is-sex-positive-parenting/

http://www.advocatesforyouth.org/parents/166?task=view

http://www.themamabeareffect.org/index.html

https://healthywa.wa.gov.au/~/media/Files/HealthyWA/Original/Sexual-health/TSTO_V2.ashx

 

 

 

 

 

 

Yazan Juno

juno.afm@gmail.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bir Su Kenarında Başlar Günlük Yaşam… Bir Viking Köyünden Gezi notları 2

Brezilya’nın Aşırı Sağcı Yeni Devlet Başkanı Bolsonaro ile İlgili Bilinmesi Gereken 4 Şey