in

Günlük Hayatınızda Kullanabileceğiniz 5 Eski Kelime

Hayatlarımızı kelimeler şekillendiriyor. Gün içinde dilimizden döklülen kelimeler kimi zaman halet-i ruhiyemizi yansıtırken, kimi zaman şuuraltımızı ortaya döküyor. Bazen kurduğumuz cümlelerle etrafımızdaki insanları istemeden üzerken, bazen üzmek istediklerimizi üzemeyecek kadar dile dolanıyor sözcükler. Gün geçtikçe pek çok zarif kelime unutuluşun mezarına gömülüyor, yerlerini “emojiler”, “smileyler” alıyor. Halbuki günlük hayatımızda kullanabileceğimiz, ağzımızdan çıktığında efsunlu gibi görünen bazı kelimeler var. Gelin onlardan bazılarına göz atalım.

1.Babayânî

Görmüş geçirmiş. Ağırbaşlı. Dış görünümüne önem vermeyen. Dervişçe, babaca. Dilimize Farçadan geçmiştir. Baba kelimesinden türetilmiştir.

“Onun yanında, dört yaş büyüğü olduğu halde, on yaş farklı gösteren irikıyım, Bayhoca, babayânî kılığıyla bir aylıklı asker gibi gösterişsizdi.”

Kemal Tahir (Devlet Ana)

2. Tumturak

Gösteriş, İhtişam. Dilimize Farsçadan geçen bu kelime daha ziyade kulağa hoş gelen kelimelerle konuşma manasında kullanılmaktadır.

“Hecelerimiz de telaffuzda tumturak yapmak için lastik gibi çekilir.”

Yahya Kemal Beyatlı

3. Müphem

Anlaşılmaz. Belirsiz. Açık olmayan. İdraktan yoksun olan. Dilimize Arapçadan geçen kelime, belli etmemek manasına gelen ibham kelimesinden türetilmiştir.

“Akşamları, başında müphem bir hararet; oysa elleri ayakları buz.”

Atilla İlhan

4. Hemdert

Aynı derdi paylaşan. Dert ortağı. Dilimize Farsçadan geçmiştir. Birlikte manasındaki hem kelimesiyle dert kelimesinin birleşmesinden oluşmuştur.

“Dost bivefa, felek birahm, devran bisukün

Dert çok, hemdert yok, düşman kavi, tali’ zebun”.

Günümüz diliyle:

“Dost vefasız, dünya acımasız, dönem huzursuz, dert çok, dert paylaşan yok, düşman güçlü, talih esir/ güçsüz”.

Fuzuli

5. Deryadil

Anlayışlı. Her şeyi hoş karşılayan. Dilimize Farsçadan geçmiştir. Bolluk ve sonsuzluk manasındaki derya kelimesiyle, yürek manasındaki dil kelimesinin birleşmesinden oluşmuştur.

“Bakma deryadil, kalender bir adamdır.”

Ahmet Hamdi Tanpınar

Lügat 365 Kitabından derlenmiştir.

Yazan Tante Rosa

Herkesin gördüğünü görürüz, yargılamaya ve önyargıya bayılırız. Bu bir döngüyse adımı en başa yazın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mor Poetika: Ece Ayhan

Kıyıda Kalmış 5 Kadın Folk Sanatçısı