Avaaz, internet üzerinden esnek bir demokratik kitle ağı, kendilerini şöyle tanıtıyorlar: “Avrupa, Orta Doğu ve Asya dillerinin birçoğunda “ses” anlamına gelen Avaaz, 2007 yılında basit bir demokratik misyonla kuruldu: içinde yaşadığımız dünya ile birçok kişinin içinde yaşamak istediği dünya arasındaki uçurumu kapatmak amacıyla tüm dünya yurttaşlarını örgütlemek.
Avaaz küresel yoksulluktan Orta Doğu’da yaşanan krizlere, iklim değişikliğine kadar çeşitlilik gösteren önemli konularda, toplumun her kesiminden milyonlarca kişinin harekete geçmesi için yardımcı olur. Internet üzerinden örgütlenme modelimiz sayesinde binlerce kişinin ufak çabaları hızla etkili bir kolektif güce dönüşür.
Avaaz topluluğu altı kıtaya yayılmış çekirdek ekibi ve binlerce gönüllüsüyle 15 dilde kampanyalar yürütür. Hepimizi etkileyen kararları verenlerin, bu kararları dünya halklarının görüşleri ve değerlerinin dikkate alarak almalarını sağlamak için — dilekçeler imzalayarak, basın kampanyalarını ve doğrudan eylemleri finanse ederek, e-postalar ve telefonlarla hükümetlere lobi yaparak ve sokakta “offline” protestolar ve eylemler düzenleyerek – harekete geçeriz.”
Geçtiğimiz hafta facebook’tan hızla yayılan bir görselin yarattığı infial için facebook yöneticilerine yalan haberler için düzeltme talep etti. Açıklamaları şöyle:
“Polisin bir protesto gösterisi sırasında dövüp kanlar içinde bıraktığı bir genç kadını gösteren bu korkunç fotoğraf Fransa’da sosyal medyada viral oldu.
Bu, tam da Avaaz’ın hakkında acilen kampanya başlatacağı türden bir olay. Ancak, ufak bir sorun var — bu görselin Fransa’yla en ufak bir ilgisi yok. Fotoğraf yıllar önce Madrid’de çekilmiş. Haber uydurma, yani doğru değil, yani yalan.
Ve çok tehlikeli.
Bunun gibi yanıltıcı bilgiler, protestoları şiddet eylemlerine dönüştürme, demokrasi kültürümüzün parçası olan güven duygusunu yok edip birbirimizden nefret etmemizi ve hatta birbirimizi sağlama gücüne sahip. Oysa bu tehdite karşılık basit bir çözüm yolu mevcut: tehlikeli yalan haberlerle ilgili düzeltme yayımlamak — ve bunu, yalan haberi gören HERKESİN görmesini sağlamak!
Avaaz bu fikrini dünyanın dört bir yanındaki karar vericilere anlattı ve birçoğu bu fikre bayıldı. Facebook kamuoyundaki imajı konusunda oldukça hassas ve Avaaz ekibi de bu hafta Facebook’un üst düzey yöneticileriyle görüşecek — yalan haberler hakkında düzeltme yayınlamalarını sağlamak için, dünyanın her yerinden çok büyük bir kamuoyu baskısı oluşturalım!”
İmza atmak için tıklayınız