İnsanların büyük çoğunluğunun şu ya da bu sıklıkla (ideal olarak daha sık) bir şeyin, seksin, hala bunca gizem dolu ve karanlık olması oldukça şaşırtıcı.
Üzerine düşünüldüğünde görülecektir ki, seks konusunda alıngan olmanın yemek yemek konusunda alıngan olmaktan bir farkı yoktur – her ikisi de nesnel olarak eşit derecede tuhaftır. Ancak, nedense bu konuda okullu çocuklar gibi sinsi davranıyoruz, bir yandan da abuk sabuk kanallardaki abuk sabuk cinsel ürün reklamlarına kulak kabartıyoruz.
Sekse ilişkin bu kapalılığımızın belirgin sonucu ise gerçekle kurgunun birbirine karışması oluyor. Daha okul sıralarında en yakın arkadaşımız her cümleye “Ben duydum, doğru …” diye başladığı vakit zihin bulanıklaşmaya başlıyor. Haydar Dümen okumaya başladığımızda ise durum giderek kötüye gidiyor.
Bilim sayesinde, bazen, gerçekte hiçbir temele sahip olmayan sekse dair bir “hakikat”in aslında bir balon olduğu, çılgınca bir “efsane”nin ise hakikat olduğu ortaya çıkar.
Şimdi, bilim ve iyi seks adına, bir kaç efsaneyi bozalım.
Bütünüyle Doğru Efsaneler
1- Penisinizi Kırabilirsiniz
Doğru
Başlangıç olarak söyleyelim, insan erkeğinin penisinde kemik yok.Ancak maalesef penisinizi kırabilirsiniz. İnsanların bir penis kemiği olmadığı (bir süre önce bunu kaybettiğimiz) doğru olsa da, penisin ciddi bir şekilde zarar görmesi muhtemeldir – gürültülü bir “çat” sesi bile duyabilirsiniz.Korpus cavernosa, kişi heyecanlandığında, yüksek basınçlı ve penisi dik tutan kanla dolu iki süngerimsi tüpdür. Eğer penis yanlışlıkla aşırı heyecandan ya da kasıtlı olarak bükülürse sert corpus cavernosa bir kemik gibi kırılabilir.
Kırığı düzeltmek ameliyat gerektirebilir, bu yüzden onu hor kullanmamaya dikkat edin.
2- Kör Olabilirsiniz
Doğru
Teknik olarak Cinsel İlişkiye Bağlı Transient Monoküler Körlük (Amaurosis Fugax) olarak adlandırılan Sevişme Körlüğü. Ufka doğru keyifli bir yolculuğun sonucu olarak -geçici de olsa- bir görme kaybı yaşandığına dair pek çok vaka vardır. Doktorlar bunun nedenini hala tam olarak bilmiyorlar. En olası açıklama, kan basıncından ötürü göz içi basıncın artmasıdır, ki buna artan kan basıncı nedeniyle oluşan damar çapı daralması neden olur (ki bu şartlar altında oldukça anlaşılırdır). Alternatif olarak, tüm bu kan pompalama egzersizi, bir yağlı arter plağının gevşemesine ve gözbebeğine doğru ilerlemesine neden olmuş olabilir.
Bir başka olası açıklama ise, belanızı bulduğunuzdur ama bu konuda henüz nesnel bir veriye ulaşılmış değil.
3- Erkekler Seks Yapmazlarsa Testis Ağrısı Çekerler
Doğru
Kadınların testis ağrısına dair bunun bir mazeret olduğu yollu bir şüpheleri vardır. Bununla birlikte, bu hakiki bir fenomendir. Yani üzgünüm gençler.Şey, aslında yarı üzgünüm, çünkü bilim, bunun bazı insanların ileri sürdüğü gibi hayat-memat meselesi bir durum olmadığını söylüyor.Eğer bir erkek boşalmaksızın, fazlasıyla uzamış bir cinsel uyarılma yaşarsa, damar daralması nedeniyle testis bölgesinde sıkışan kanın sebep olduğu bir keskin ağrı hissedebilir. İyi çalışılmış bir konu olmasa da, önerilen şey epididimal hipertansiyon teşhisi; sadece testislerin acıdığını söylemenin hoş bir yolunu bulmanızı gerektiriyor.Testis ağrısını yatıştırmanın bir yolu, biraz egzersiz yapmak, özellikle de ağırlık çalışmaktır.
4- Egzersizle Orgazm Olabilirsiniz
Doğru
Abartılı bir varsayım olabilir ama kadınların önemli bir yüzdesinin egzersize bağlı bir Orgazm yaşadığı ortaya çıkmıştır.
2011 yılında yapılan bir araştırmada belirli egzersiz türlerinin kadınlarda orgazma yol açtığı ileri sürülmüştür. Orgazm tepkisinin tam nedeni ortaya çıkmamıştır ama kimilerinin spor salonunda hakikaten uçtuğu bir gerçek.
5- İki Kere Hamile Kalabilirsiniz
Doğru
Bu, internette dolaşan o aptal efsanelerden biri gibi görünüyor, ama gerçekten de doğru. Anne, superfötasyon adı verilen bir süreçte halihazırda hamileyken yeniden hamile kalabilmektir.
Örneğin, 1960’da, iki erkek çocuk beş dakika arayla doğdu ve ikizler olarak tanımlandı, ancak daha sonra uyluk kemikleri üzerinde yapılan testler, ilk doğan bebeğin aslında iki ay daha büyük olduğunu gösterdi.
Medyada ilgi gören bir başka vakada ise Arkansas’tan Julia Grovenburg bir erkek bebek beklerken iki hafta sonra bir de kız çocuğu beklediğini öğrenmiştir.