in ,

Zamana Meydan Okuyan Mahalleler ya da Şehrin Atardamarları

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nden başlayarak Hüseyin Rahmi Gürpınar’a, Halide Edip Adıvar’a, Ahmet Hamdi Tanpınar’a kadar yazın dünyamızda ve yerli tiyatromuzda mahalle, çoğunlukla asıl mekandır. Özellikle romanlarda, mahalleyi karakteri, gelenekleri, ahalisi, tipleri, gündelik yaşamı, çocukları, yaşlıları, komşuluk ilişkileri, inançları, dayanışmaları, kavgaları, yazları, güzleri, kışları… Kısacası gündelik yaşamın bütün görüntüleriyle bulur; o ortamı belleğimizde yeniden inşa eder, yüzümüzü güldüren belli belirsiz bir özlem duyarız.

“(İstanbul’da) Bugün mahalle kalmadı. Yalnız şehrin şurasına burasına dağılmış eski, fakir mahalleliler var” demiş Beş Şehir‘de Ahmet Hamdi Tanpınar, biraz da serzenişle. İstanbul’u şimdiki haliyle görmemiş olduğuna seviniyordur muhakkak… Neyse, biz yine de enseyi karartmayalım sayın sevgili okurlar. Hala gözlerimizin içine minnoş bir kedi gibi ışıl ışıl bakan  mahalleler var. Varlar onlar! Görülmek, bilinmek, sevilmek istiyorlar hatta. Biz de ne yaptık, bazılarının kuruluşu yüzyıllar öncesine dayanan, bazıları hala geçmişten izler taşıyan mahalle gibi mahalleleri bir araya getirdik. Herkeşlerin sevildiğini bilmeye hakkı yok mu?

#3 Balaban / Malatya

Malatya'nın Darende ilçesine bağlı Balaban mahallesi kerpiç mimarisi ile ünlü. Tarihi yapıların onarımına Tarihi Kentler Birliği desteğiyle başlanmış, ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakultesi'nden bir ekip de mahalledeki kerpiç mimarisinin yok olmaması için bir çalışma yürütüyor.

#9 Buldan / Denizli

Buldan'ın Ahşap ve cumbalı eski evleri de koruma altına alınmış. Birçoğunun altında halen dokuma tezgahının çalıştığı 32 sokakta 164 tescilli evin bulunduğu ilçede, tarihi yapılar restore edilerek ilçenin görünümü korunmaya çalışılmış fakat restore işi biraz fazla abartılmış olsa gerek, göz kamaştırıcı renkler evlerin üstüne boca edilmiş, o eski sıcak sarmaş dolaş görüntülerinden biraz uzaklaşmış sanki güzelim evler.

#13 Midyat / Mardin

114 bini geçen bir nüfusa sahip Midyat'ın merkezinde, beldelerinde köylerinde ve mahallelerinde geleneksel mahalle yaşantısı devam ediyor. Sanatın konuştuğu ve tüm dillerin sustuğu camiler, kiliseler, türbeler, manastırlar gibi nice tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Halkları komşu olarak, kardeş olarak yan yana misafir edebilmenin haklı gururundan olacak ki değişmeyen, istikrarlı bir yüzü var Mardin'in ve Midyat'ın.

#15 Bonus gibi bonus: Yeldeğirmeni Mahallesi / İstanbul

Günümüzde İstanbul'un "en yaşanabilir semti" seçilen Kadıköy, Osmanlı döneminde üst düzey yöneticilerin rağbet ettiği gözde bir sayfiyye (buna bakınız gençler) yeriymiş. Eski apartmanları ve denize dik uzanan uzun sokakları ile Kadıköy içinde özel bir yeri olan mahalle, ismini 1. Abdulhamid döneminde bu alana yaptırılmış yel değirmenlerinden alıyor. Yeldeğirmeni, İstanbul'daki diğer tarihi dokulardan farklı olarak gridal bir planla inşa edilmiş ve bu plan mahallenin bugünki kendine has karakterini de biçimlendirmiş. Günümüzde birçok sanatçıya  ev sahipliği yapan çok renkli, çok sesli, tatlı mı tatlış bir mahalle olarak hayatına devam ediyor. Yaşasın Yeldeğirmeni!

Yazan Gülsüm Güller

Müteharrik ve tıraşsız.

Bir Yorum

Cevap Yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Masum Olmayan Masallar Diyarına Hoş Geldiniz!

Sütyen Takmak İstemeyen Kadınların İsyanını Dile Getiren 20 Tweet