2. Dünya Savaşı sırasında Polonya’da kurulan ve Nazilere ait en büyük ölüm kamplarından biri olan Auschwitz Toplama Kampı yaşanan katliamın iç yüzünü gözler önüne sermektedir.
Nazi Almanya’sında soykırımın simgesi haline gelen Auschwitz Toplama Kampı’nda 1940-1945 yılları arasında 1 milyondan fazla insan sistematik bir biçimde katledilmiştir. Bunların yaklaşık %90’ı Yahudi vatandaşıdır.
Kampta zorunlu çalışma ön plandadır. Tek tip kıyafetler giydirilen ve tek tek numaralandırılan mahkumlar SS birlikleri tarafından ağır şartlarda çalıştırılmış ve iş göremez hale gelinceye dek kötü muamelelere maruz bırakılmışlardır.
Vahşetin diğer bir yüzü ise gaz odaları.
“Son duş”
Kamp üç bölümden oluşmaktadır: Yönetim merkezi, gaz odaları ve zorunlu çalışma alanı. Kurbanlar çalışamayacak duruma geldiklerinde ölüm kampının cani doktoru olarak bilinen Josef Mengele tarafından seçilerek gaz odalarına gönderilmişlerdir. Fakat duş başlıklarından gaz soluyacaklarını hiçbir mahkum tahmin edememiştir.
Öldürdükleri insanları toplu mezarlara gömen Naziler, sayı arttıkça bu yöntemden vazgeçip krematoryumlar (ölü yakma fırınları) inşa etmiş ve cesetleri burada yakarak yok etmişlerdir.
27 Ocak 1945 tarihinde Sovyetler Birliği’ne bağlı Kızıl Ordu kampa girerek kalan mahkumları kurtarmıştır ve olayın tüm dünya tarafından duyulması sonucu Auschwitz Toplama Kampı bir daha açılmamak üzere kapatılmıştır. 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Auschwitz Toplama Kampı halen Krakow şehrinin batısında ziyaretçilerini beklemektedir.
#Bonus: Film önerisi
Schindler’s List (1993 & IMDb: 8,9)
Film, Oskar Schindler adlı bir Alman işadamının 2. Dünya Savaşı sırasında Polonya’da kurduğu bir fabrikada Yahudi işçileri çalıştırmasını ve bu sayede 1100 Yahudi’nin hayatını kurtarmasını konu alıyor. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan film, ünlü yönetmen Steven Spielberg’in en önemli yapıtlarından biridir. 1994 yılında 12 dalda Oscar’a aday olmuş ve 7 dalda ödül kazanmıştır.