in

Sokak Müziği Yoktur, Müzik Sokakta Olmalıdır!

“Sokak müziği” sokakta özgürce ve karşılıksız yapılan, ön taraf, arka taraf, birinci sınıf, ikinci sınıf, falan filan demeden herkesi kucaklayan müziğe verilen isim. O sokağın etrafını çevirip tek bir giriş bıraktığınızda ve o girişten içeri girenlerden para aldığınızda da müziğin adı “profesyonel müzik” oluyor.

Sokak müziği, antik çağlardan beri değişik disiplinlerle birlikte dünya sokaklarını renklendiriyor. Her şeyin hızla endüstriyelleştiği günümüzde, pahalı konser salonlarının inadına sokaklardan yükselen notaları sizlerle paylaşıyoruz.

Kısaca şu notu paylaşmak isteriz: Burada seçtiğimiz şarkıların hepsini bir temsiliyet düşünerek seçtik. Dünyada outside müziğin tuhaflığını gururla sokaklarda sergilemiş The Space Lady, Türkiye’de Sokak müziğinin yaygınlaşmasına önayak olmuş Siya Siyabend, yine bizim sokaklarımızdan genelde alay ve acıma figürü olarak kullanılan çocuk şarkıcılar, dünyanın başka yerlerinde müziğin birleştirici gücünün simgesi parçalar, doğaçlama oluşmuş düetler… 7 şarkılık bir seçki. Daha binlercesi şu an dünya sokaklarında icra ediliyor. Sokağa çıkabilecek uygun koşulları olmayanlar için Youtube sokakları da şimdilik bir alternatif olabilir.

“Bunu tercih ettiğimizi anlamıyorlar ya! Sokaklarda birebir insanlara kendimizi ifade etme yolunu tercih ettiğimizi anlayamıyorlar. Çünkü anlayışları şuna müsait: Kaseti çıkarıyorsun abi, parayı alıyorsun, bi şekilde konserleri de koyuyorsun, ne söylersen söyle! Söylediğinin altyapısı mahiyeti hiçbir şeyi olmaz, önemli değil! Biraz güzel bi sesin var mı? Biraz da tipin kurtarıyo mu? Tamam abi, seni sunarız. Bu insanlar da yerler!..

Ben müziğin bir şeyleri değiştirebileceğine inananlardanım. Müzik dünyayı değiştirmek için oyuncaklarımızdan sadece bir tanesi.”

Siya Siyabend’in solisti Bizon Murat böyle diyor sokak müziği için.

Onların müziğinden esintiler ve Fatih Akın’ın “Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul” belgeselinden bir bölüm izleyelim önce.

#1 “Siya Siyabend”

#2 Bizim sokaklardan devam edelim: “Koptu Kervan”

#3 Yine bizin sokaklardan ama uluslararası bir kimliğe sahip: “Light İn Babylon” Michal Elia Kamal (İran kökenli İsrailli) solist ve şarkı sözü yazarı, Julien Demarque (Fransız) gitarist, Mete Çiftçi (Türk) santur

#4 Sırada Brüksel sokaklarında esen Reggae rüzgarı var. Ama nasıl rüzgar. Cover’lanmış bir “No Women No Cry” da halay çeken yedi milletten insan düşünün, Muhteşem!

#5 Sokakta bir adam yalnız başına müzik yapıyor. Sonra biri daha ekleniyor, biri daha ve ortaya üyeleri birbiriyle tanışmayan nefis bir grup çıkıyor. Videoyu ekleyen de Amerikan tv şovlarına giydirmiş bu arada.

#6 Hiç eğitim almamış üç çocuğun sokakta yarattığı harikaya değil de çekirdeğe odaklanan anlayışa karşı videoyu şöyle paylaşalım: Melodikayla harikalar yaratan ortadaki kıza dikkat!

#7 Geleneksel müzik kanallarını tercih etmemiş, hemen hemen tüm performanslarını sıra dışı yerlerde sergilemiş ve zor yaşantısına rağmen albüm yapmak ya da popüler olmak derdini hiç taşımamış efsane: “The Space Lady”

#8 Birbirinden ilginç ve eğlenceli sokak performanslarıyla veda edelim.

Tekrar ve hep birlikte:

SOKAK MÜZİĞİ YOKTUR, MÜZİK SOKAKTA OLMALIDIR!

 

 

 

Yazan fernando

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Obsesif Kompulsif Bozukluk: Ruh Kanserini Yenmek

Maud Lewis’in İnanılmaz Renkli Dünyası