Menü
in

Şairliğin İntihar Bağlamında Analizi: Sylvia Plath

27 Ekim 1932 doğumlu, Amerikalı şair ve yazar.

  • Alman bir baba ve ABD’li bir anneden doğan Sylvia Plath profesör olan babasını henüz 8 yaşındayken kaybetti. Ve ilk şiirini bu sırada yayınladı. İleri derecede manik depresif bozukluk onu ilk intihar girişimine sürüklemiş ve burslu olarak kazandığı Smith College’deki ikinci yılında akıl hastanesine yatmasına sebep olmuştur. 1955’te Smith College’den mezun oldu. Ardından Cambridge Üniversitesi’nde çalımalarını sürdürdü ve şiirlerini çeşitli gazetelerde yayınladı.

  • Burada İngiliz şair Ted Hughes ile tanıştı ve 1956 yılında evlendiler. Bir süre Boston’da yaşayan çift daha sonra Londra’ya yerleştiler. Sylvia’nın kıskançlıkları nedeniyle ilk çocuklarının doğumundan kısa süre önce boşandılar. Bu dönem Sylvia için oldukça zorlu geçti.
  • 11 Şubat 1963’te ikinci kattaki odalarında uyuyan çocuklarının başucuna süt ve kurabiye bırakıp odalarının kapısını içeri gaz girmemesi amacıyla bantlayarak kapattı ve kafasını fırının içine sokarak intihar etti.

  • İntiharının ardından eleştirilere maruz kalan Ted Hughes yıllarca konuşmadı. Sylvia Plath’ın hayatından etkilenen ve aynı rahatsızlıktan muzdarip bir başka şair ise Nilgün Marmara. Öyle ki üniversite bitirme tezini Sylvia Plath üzerine yazmıştır.  Bu tez ise “Sylvia Plath’ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi” olarak kitap halinde yayınlanmıştır. Ne var ki yazgıları da birdir. Nilgün Marmara 13 Ekim1987 günü 29 yaşında kendini 5. kattaki evinin balkonundan boşluğa bırakarak hayata veda etmiştir.
  • Plath’ın Türkçeye çevrilen eserlerinden “Sırça Fanus” romanı ilk Amerikan feminist romanı olarak ele alınır.
  • Henüz 30 yaşındayken intihar eden Sylvia Plath’ın hayatı, “Sylvia” filmine aktarılmıştır.

Cevap Yazın