Her gün gördüğümüz nesnelere, ürünlere baktığımız halde işlevleri üzerine düşünmeye gerek duymayız, pusula insanların yön bulma, araba ise daha hızlı ulaşım ihtiyacından doğmuştur.
Fakat bazı buluşlar var ki; bildiğimiz kullanım amacı ile mucidinin onu yaratma amacı arasında hayli büyük farklar taşıyor. İşte o buluşlardan bazıları:
VİAGRA
Viagra esasen yüksek tansiyon tedavisi için üretildi ancak yapılan klinik deneyler sonucu yüksek tansiyon tedavisinde olumlu sonuç vermediği görüldü. Bu klinik deneylere katılan erkek deneklerde ilacın yan etkilerinden biri olarak cinsel organlarında daha önce hiç olmağı kadar bir sertleşme gözlemlendi. Böylece deneyden birkaç sene sonra ilaç penis işlev bozukluğunun tedavisi için piyasaya sürüldü.
COCA-COLA
Hani şu sıcak yaz günlerinde serinlemek için içilen, reklamlarda iftar sofralarını süsleyen coca-cola. Amerikan İç Savaşı’nda yaralandıktan sonra morfin bağımlısı olan Albay John Pemberton, morfinin yerini alabilecek bir sakinleştirici olarak Fransız Koka Şarabı adıyla ürettiği şarabı, 1885’de piyasaya sürdü. Atlanta’da bu ve benzeri içeceklerin yasaklandığı bir yasa çıkınca Pemberton, ürettiği içkiyi alkolsüz bir içecek olan Coca-cola’ya dönüştürdü ve ilk olarak 1886 yılında bardağı 5 sente Atlanta, Gergoia’da bir eczanede satıldı. Pemberton içeceğin, morfin bağımlılığı, hazımsızlık, cinsel istikrarsızlık, sinir zayıflığı, baş ağrısı gibi pek çok hastalığa iyi geldiği iddiasında bulundu.
KOŞU BANDI
Modern dünyada, kalori yakmak için kullanılan bu masumane ürünün aslında karanlık bir geçmişi var. William Cubitt adlı mühendis 1817 yılında ‘suçlulara işçi alışkanlıklarını öğretecek, onları terbiye edecek’ bir makine olarak yürüyüş bandını icat etti. Viktoria İngiltere’si, mahkûmların 10 saatten fazla üzerinde yürütüldüğü bu cezayı ideal bir cezalandırma yöntemi olarak görüyordu. Önceleri mahkûmların boş zaman geçirmesindense bir disiplin yöntemi olarak kullanılan bu makine, daha sonraları bedava iş gücü olarak mahkûmların ürettiği enerji ile mısır, buğday öğütmek gibi işlerde kullanıldı.
TNT (Trinitrotoluen)
Alman kimyager Julius Wilbrand 1863’te tnt maddesini bulduğunda amacı bir şeyleri patlatmak değildi, bir şeyleri sarıya boyamak üzere bir madde üretmeyi hedeflemişti. Uzun zaman boyar madde olarak kullanılan trinitrotoluenin patlayıcı özelliği keşfedildikten sonra bomba, mayın yapımında sıklıkla kullanılmıştır.
STRES YAYI
1943’te makine mühendisi Richard James’in hassas gemi ekipmanlarını denizde sabit tutacak yaylar tasarlamak için çalışması sonucu bulunan bu oyuncak, James ve eşinin çeşitli girişimleri sonucu oldukça popüler hâle gelmiştir ve istatistiklere göre 20. yüzyılın sonuna gelindiğinde 250 milyon adet stres yayı satılmıştır ve hâlâ satılmaktadır.
HİJYENİK PED
Tek kullanımlık pedler ilk defa, I.Dünya Savaşı sırasında Kimberly-Clark şirketi tarafından Cellucotton ismiyle cerrahi pansumanlarda kullanılmak üzere üretilmişti. Emiciliği yüksek bu ürüne savaşın bitmesiyle ihtiyaç azaldı ve şirket pazar payı küçülen Cellucotton için yeni bir pazar buldu; kadınların kişisel hijyenleri için kullanabilecekleri ped pazarı. Böylece, pamuk doku anlamına gelen Cotton Texture kelimesinin kısaltması olan Kotex adıyla ilk hijyenik pedler piyasaya sürüldü.
MİKRODALGA FIRIN
Modern dünyanın pratik mutfak gereçlerinden olan mikrodalga fırınlar aslında savaş teknolojisi araştırmalarının bir ürünüdür. İkinci Dünya Savaşı sırasında, askeri elektronik cihazlar üreten Raytheon şirketinde çalışan mühendis Percy Spencer, radarlarda kullanılan mikrodalga ışınların ısıtıcı etkisini, cebindeki çikolatanın erimesiyle fark etti. Daha sonra mısır ve yumurta ile denemeler yaptı. Raytheon şirketi 1952’de yalnızca mikrodalga fırın üretimi için Tappan Stove adında bir şirket daha kurdu, üretilen ilk fırın modelleri hastaneler ve otellerde kullanıldı. Şirket daha sonra Amana isimli buzdolabı üreticisi firmayı 1965’te satın alarak tezgah üstü fırın modellerini üretmeye başladı.
harika bir yazı olmuş, teşekkürler
enteresanmış