Bilim insanlarının çabaları sonucu son zamanlarda pandaların sayıları yükseliyor. Yine de yaşam alanlarının tahribi, hava kirliliği, kaçak avcılık gibi sebeplerle uzun zamandır nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan pek sevimli pandalar öyle bedbaht özelliklere sahipler ki… Sanki doğaları yeryüzünden silinmeye programlanmış ya da milyonlarca yıl önce öyle kötü şeyler yapmışlar ki evrimin hayali karma yasası tarafından lanetlenmişler.
https://giphy.com/gifs/keep-rollin-EatwJZRUIv41G
Bilimsel sınıflandırmada etçiller arasında bulunan pandalar vejetaryenlerdir ve %99 oranında bambu ile beslenirler. Ataları etçilken pandalar neden otçul olmuşlar diye sorarsanız; yapılan son araştırmalara göre eti lezzetli kılan tat reseptörü genlerinde meydana gelen deaktivitasyon sonucu işlevsiz hale gelmiş, böylece genin kaybolmasıyla birlikte et onlara daha az lezzetli gelmeye başlamış.
Gelelim bambu ile beslenmelerindeki sorunlara. İki milyon yıldır otçul beslenseler de pandaların sindirim sistemleri hala etçil beslenmeye uygun olarak evrildiği için bambuyu sindirmekte çok zorlanıyorlar. Pandaların günde 14 saat boyunca 12.5 kilogram yaprak ve kök yedikleri ancak bunun yalnızca %17’sini sindirebildikleri söyleniyor. Günün geri kalan zamanını da uyuyarak geçiren pandaların, sırf yemek yiyebilecek enerjiyi elde edebilmeleri için sürekli yemek yemeleri gerekiyor. Üstelik bambu besin değer açısından oldukça fakir. Günlük protein ve enerji ihtiyacını karşılamak için gün boyu ha babam bambu kemirmek zorunda kalan pandalar çok tembeller ve başka hiçbir şey yapmaya halleri ve istekleri yok. Mesela çiftleşmeye! Dişi pandalar 2-3 yılda bir bahar döneminde sadece 3 gün üremek için uygun oluyor. 4 ya da 5.5 ay süren gebelikleri sonucunda koskoca pandalar bir ya da iki yavru dünyaya getirebiliyor. Doğan yavrular ise sadece 140 gr. yani annelerinin yaklaşık 1/900’ü kadarlar ve kör doğuyorlar. Gelişimlerinin çoğunu doğduktan sonra tamamladıkları için de hassas bir bakıma ihtiyaç duyuyorlar. Anne pandalar ise şayet iki yavru doğurmuşlarsa hayatta kalma şansı düşük yavruyu ölüme terketmeyi tercih ediyorlar.
https://giphy.com/gifs/panda-Xhdazrx9ajRXW
Pandaların temel besin kaynağı olan bambu ormanlarının insan tahribatı ve küresel ısınma nedeniyle yok oluyor. Dünyanın her yerindeki aynı türden bambular ilginç bir şekilde aynı anda 65 ile 130 yıllık bir süre zarfı sonunda bir çiçeklenme dönemine giriyor ve çiçek verdikten sonra ölüyor. Bambuların bulunduğu alanın tekrar pandaların beslenme yeri olması için ise 10 yıl gerekiyor. Bu durum pandaları aç kalma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor.
Pandalar, diğer ayı kuzenlerine kıyasla daha az saldırganlar ve kendilerini savunmak açısından da daha zayıflar. Fakat kış uykusuna yatmaya hiç gerek duymuyorlar, bu da av olmamaları için onlara biraz avantaj sağlıyor denebilir.
https://giphy.com/gifs/panda-hMtf0t0g3UP9m
Belki de pandaların nesli konusunda bu kadar hassasiyet gösterilmesinin nedeni sevimli olmaları. Nesli tükenmekte olan pek çok hayvan var ama hiç biri pandalar kadar ilgi görmüyor. Sevimli ve uysal olmasalardı sanırım pandalar da çoktan yeryüzünden silinirdi.
çok üzgünüm
yaaa en sevdiğim hayvan panda nesli tükenenmez
of