in

Kulaklarımızın Kenarından Geçip Giden Kadın Sanatçılar Seçkisi

Müzik endüstrisinin çemberinden geçmeyecek kadar kaliteli, dillere dolanmayacak kadar ağırbaşlı 10 farklı Türk kadın sanatçı ve şarkıyı sizler için Akıl Fikir Müessesesi’ne getirdik.

Buyurun kulaklarınızı böyle alalım;

#1 Ela Aydemir – Harabe

Eminim bir çoğumuz bu müthiş kadının müthiş şarkılarına denk gelmedik. Kendi köşesinde, cinleri ile yaşayan bu şarkının bağımlılık özelliğine dikkat edelim.

Kimdir Ela Aydemir?

"1983 yılında İstanbul Feriköy'de dünyaya gelen sanatçı, çocukken boş zamanlarında çöp denilen materyallere ilgi duyup, onlardan küçük cinler yapmış, böylece ellerini büyütmeye karar vermiş, bazen kağıtlara tek boyutlu cinler bazen de üç boyutlu cinler çizmiştir. Böylece yalnız savaşçı olmaktan çıkıp onu koruması için kendine bir ordu kurmuştur. Bunları şarkı söyleyerek yapması ilerideki mesleğini seçmekte büyük katkı sağlamıştır."
Bir çok dizi ve filmin kostüm asistanlığını yapan Ela Aydemir, ayrıca Mor ve Ötesi'nin "Ayıp Olmaz Mı" klibinde yer almıştır.''

#2 Melike Şahin – Sevmek Suçsa Suçluyum

Ne izlemeye ne dinlemeye doyamayacağınız, büyük işlerde adını sıkça duyacağınız Melike ile tanışın.

"Melike Şahin, 1989, İstanbul doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden 2012 yılında mezun oldu. Müzik kariyerine, öğrenciliği boyunca soprano olarak dahil olduğu Müzik Kulübü Klasik Müzik Korosu’nda başladı. 2011 senesinde başlattığı Kamuran Kolçak ve Gönül Dostları isimli projesi ile nostaljik pop eserlerinden oluşan bir repertuvarla konserler verdi.

2011 senesinde BaBa ZuLa ile yolları kesişti ve ilk konserini Berlin’de verdi. 2017 Cannes Film Festivali’nde, müziklerinde imzası olduğu Tony Gatlif’in son filmi Djam’in dünya prömiyeri öncesinde konser verdi ve filmin soundtrack albümü için üç şarkı seslendirdi.Sanatçı şu sıralar Melik Şah ve Saz Arkadaşları ismiyle klasik alaturka ve arabesk eserler seslendirdiği konserler vermeye ve ilk albümü ‘Merhem’ için çalışmalarına devam etmekte.

2018 yılı Mayıs ayında yayınlanan “Sevmek Suçsa Suçluyum” şarkısının klibini dünyaca ünlü yönetmen Tony Gatlif çekti."

Melike'den bir güzellik daha;

Melike Şahin - Fincanın Etrafı Yeşil

#4 Sumru Ağıryürüyen – Güz Defteri

Süper Baba dizi müziklerini hatırlayanlar varsa bu sesi mutlaka tanıyacaktır. Dinlerken zaman-mekan algınızı yerle bir edecek bir ses...

1959'da Ankara'da doğan Sumru Ağıryürüyen, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Üniversite yıllarında yayıncılık ve müzikle ilgilenmeye başladı.
"1983'te bir çok sanatçi ile `mozaik` grubunu kurdu. 1985'te gruptan ayrilarak çesitli lokallerde ikili üçlü gruplarla müzik yapti; konser ve performanslara katildi. bir çok grup ve sanatçinin albümünde sesi ve mandoliniyle yer aldi (yeni türkü, bulutsuzluk özlemi, ezginin günlügü, mehmet güreli, sertab erener, kumdan kaleler vb.)"
Daha ayrıntılı tanımak isteyenler için; https://sumruagiryuruyen.com/

#5 Nükhet Ruacan- Umut

Başka bir gezegenin, soft renklerle bezeli bulutlarında uçun...

Nükhet Ruacan, 1951' de İstanbul'da dünyaya geldi. Caz şarkıları söylemeye İsveç ve Norveç'te başladı. Caz müziğe ilgisinin temel sebeplerinden biri; caz gitaristi Neşet Ruacan'ın kız kardeşi olmasıdır. 1977'de Türkiye'de bir çok festival ve kulüpte caz şarkıcısı olarak yer aldı. Newyork'ta aldığı şan eğitiminden sonra ABD ve Çin'de konserler verdi. 1984'te "Hayellerin Işığında" isimli şarkı ile Eurovision Türkiye elemelerinde ülkemizi temsil etti. Bilgi Üniversitesi müzik bölümünde uzun yıllar hocalık yapan Nükhet Ruacan, 6 Mayıs 2017'de lösemiye yenik düşerek hayatını kaybetti.

#6 Ayşe Tütüncü – Hasta Siempre

''Piyanosu ile dokunduğu her şarkıya can veren güzel insanı, kulaklarınızdan esirgemeyin.

Beş yaşında kendini müzikle dolu bir odada buldu; bir müzik kursunda, hepsinin elinde değişik enstrümanlar, bir curcunadır çalan çocuklarla dolu bir odada … Bundan iki yıl sonra konservatuarda piyano öğrenimine başladı; orada da “oda müziği”ni çok sevdi.1983’te ilk grubu Mozaik’i kurdu; 1995’e kadar dört albüm çıkardılar. “Mozaik” rok, klasik batı müziği ve cazdan oluşan bir füzyon müziğiydi; besininin bir maddesi de yerel topraktı. Mozaik’in yanısıra Kömür grubu da hayli uzun bir süre Ayşe için emprovize çalmanın ve canlı müzik mekanlarında parça yorumlamanın ortamı oldu. Şarkıcı Sumru Ağıryürüyen ile birlikte “kadın şarkıları” söylediği bir konser programı hazırladı. Bir stüdyo müzisyeni olarak Bülent Ortaçgil, Yeni Türkü, Ezginin Günlüğü, Mehmet Güreli ve Bulutsuzluk Özlemi gibi grup ve müzisyenlerin çeşitli albümlerinde yer aldı. 1995’ten itibaren uzun bir süre şarkı yazarı-gitarist Bülent Somay’ın grubuyla çaldı."

#8 Su Soley – Goodnight Moon (Shivaree Cover)

Shivaree'den ayıla bayıla dinlediğimiz Goodnight Moon şarkısını bir de ayıla bayıla Su Soley'den dinleyelim.
Ankara'da dünyaya gelen Su Soley, ODTÜ, Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. Çocukluğundan beri bir çok alanda spor faaliyetleri ile ilgileniyordu. 18 yaşında geçirdiği kayak kazası nedeni ile spor hayatına son veren Su, müzikle ilgilenmeye başladı. 2006'da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Müzikal Tiyatro Oyunculuğu Bölümünü kazandı. Ajda Pekkan, Teoman, Yalın gibi isimlerin vokalistliğini yaptı. 2000'den bu yana kendi orkestrası ile konserler verdi. "Bu Yaz", "Anladın mı", Müebbet Hayalet" ve 2018 çıkışlı "Bi'Tufan" isimli albümleri bulunmakta.

#9 Özge Özkan – My Cold One

"ÖZGE ÖZKAN, küçük yaşlarından itibaren müziğe ilgi duydu ve 12-18 yaşları arasında piyano eğitimi aldı. Sonrasında Klasik müzik ve Jazz üzerine yoğunlaşan ÖZGE ÖZKAN bu dönemde Bülent Ortaçgil, Ayşe Tütüncü ve Tolga Tüzün gibi isimler önderliğinde emsamble gruplarına katıldı. 2001 yılında Catafalque’ta şarkı söylemek üzere teklif aldı ve yerli, yabancı pek çok ünlü isimle aynı sahneyi paylaştı. Türkiye'deki ilk gothic albümü bu grupla beraber çıkarmış oldu.
CATAFALQUE ile 2 stüdyo albümü kaydeden Özge, yerli ve de yabancı bir fan kitlesine sahip. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında en iyi vokaller arasında gösterilen ÖZGE ÖZKAN 2005 yılında Japon bir internet sitesi tarafından en iyi bayan şarkıcı seçildi ve bu başarının ardından kendi solo çalışmalarını kaydetmeye karar verdi."

#10 Lin Pesto – Olsun İstemezdim

Listenin sonuna canım Lin Pesto'yu bıraktım. Türkiye'deki darkwavecilerin kraliçesi, bebeği... Türkiye'nin kulaklarına hiç aşina olmayan Lin Pesto'nun fetiş haline getirilmeden ufaktan ufaktan başarıya ulaşmasını diliyorum.
Kendinizi çok boyutlu bir evrenin içinde bulacaksınız!

Daha fazlası için; Röportaj: Bize Yeniden ''Yananı Görür Allah'' Söyleten Kadın... Lin Pesto ile Sizin İçin Konuştuk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir ‘Toplum Hilafına’ Yaşama Biçimi Olarak Melamilik

Yaşam Kalitesini Düşürenlerde Bugün: Kronik Ürtiker