in

Kişilik Bölünmesi ile İlgili 10 Film

1. Çekmeceler (2015)

İlk gösterimini !F Film Festivali’nde yapan Çekmeceler, yapımcılarının Türkiye’de gösterime girebilmiş olmasına bile şaşırdığı ve yaş sınırlamasıyla piyasaya sürülen muazzam bir başyapıt. Film sonlandığında sizi enteresan bir duygudurum içine sokuyor olmasına rağmen ara vermeden tekrar izleme isteği uyandırıyor.

2. Beyza’nın Kadınları (2006)

Demet Evgar, Tamer Karadağlı ve Levent Üzümcü’nün başrollerini paylaştığı bu filmin senaristliğini Mustafa Altıoklar, Nükhet Bıçakçı ve Ebru Hacıoğlu üstlenmiştir. Film, fragmanında her ne kadar korku filmi olarak görünse de, polisiye gerilim olarak Türkiye’de ender rastlanan ve iyi olan örneklerden biridir.

3. Identity (2003)

Eğer filmlerde kan görmeye dayanamıyorsanız, bu filme asla başlamayın. Beynin, anlaşılamayacak kadar basit olmadığını bize vurgulayacak muazzam bir gerilim filmi Identity.

4. Fight Club (1999)

Bu film, dövüş filmi değildir. Bu film, hala izlememiş olanı kıskanacağınız türden bir filmdir. Başrollerinde Brad Pitt, Edward Norton ve Helene Bonham Carter gibi önemli isimlerin yer aldığı filmin yönetmenliğini David Fincher üstleniyor. Chuck Palahniuk’un aynı isimle piyasaya çıkmış olan kitabından uyarlama olan film, kült filmler arasında gösteriliyor ve her izlediğinizde yeni bir şey fark etmenizi sağlıyor. Filmi izledikten sonra filmin incelemelerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

5. Black Swan (2010)

Darren Aronofsky’nin yönettiği, Natalie Portman, Vincent Cassel ve Mila Kunis’in oynadığı Amerikan psikolojik gerilim filmi olan Black Swan, Natalie Portman’a En İyi Kadın Oyuncu Oscar ödülünü kazandırmıştır.

6. Split (2016)

Geçtiğimiz şubat ayında ülkemizde vizyona giren, oldukça ses getiren ve sinemaseverlere ikinci kez sinema bileti aldırtmış olan Split, yalnızca James McAvoy’un oyunculuğu için bile izlenebilecek bir film. Filmin sonu, birçok film eleştirmeni tarafından kötü yorumlara maruz kalmış olsa da, McAvoy oyunculuğu ile izleyicilerin beğenisini kazanmayı başarmıştır.

7. Donnie Darko (2001)

Farklı bir konuyla vizyona çıkmış olan Donnie Darko, tek izlemede anlaşılabilmeyi vaad etmeyen bir filmdir. Bir kahramanlık filminden ziyade, anti-kahramanlık hikayesi olan Donnie Darko bittikten sonra belirli bir süre kendinize gelemiyorsunuz. Birçok izleyicisini internet sitesinden kendine çekmiş olan ve birçok kişi için yalnızca “zamanda yolculuk” ögesini barındıran film, soundtrackleriyle de izleyicilere ayrı bir şölen sunuyor.

8. The Jacket (2005)

“Hiç unutmam, ilk öldüğümde 27 yaşındaydım…”

Körfez Savaşı’nda kafasına ağır bir darbe almış Jack Starks adlı askerle giriş yapan The Jacket, Adrien Brody’nin birinci sınıf oyunculuğunu her dakika görebileceğimiz türden bir filmdir. Herkesin farklı anlamlar çıkartabileceği bu filmde, psikoloji ile ilgilenenlerin tek bir anlam çıkaracağı aşikardır.

9. Shutter Island (2010)

Leonardo Di Caprio’nun Oscar yolculuğundan bir kez daha boş döndüğü film olan Shutter Island’ın yönetmen koltuğunda Martin Scorsese’i görüyoruz. Denis Lehane’nin ünlü bir romanında sinemaya uyarlanan film, iki polis memurunun, tehlikeli bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine Shutter Island’daki Ashecliffe Hastanesi’ne olan yolculuğunu konu almaktadır.

10. Psycho (1960)

Hitchcock’un yönetmenliğini üstlendiği Psycho, sadece içerisinde yer alan diyalogları için bile kendini seyrettirecek bir filmdir. Bazı sahnelerinde nefes almayı unutmanıza sebep olan bu film, sinema tarihinin baş yapıtları arasında yer almaktadır.


DSM-5’te Kimlik Çözülmesi Bozukluğunun Tanısı (Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu)

  1. İki ya da ikiden çok ayrı kişilik durumu ile belirli kimlik bölünmesi. Bu durum, kimi kültürlerde cin çarpması yaşantısı olarak tanımlanır. Kimlikte bu bölünme, kendilik duyumundan ve eylemlerini yönetebilirlik algısında sürekliliğin belirgin olarak bozulmasını kapsar ve duygulanım, davranış, bilinçlilik, bellek, algı, biliş ve/ya da duygusal-devinsel işlevsellikte bulunan ilişkili değişiklikler bulunur. Bu belirti ve bulgular, başkalarınca gözlenebilir ya da kişi bunları bildirir.
  2. Sıradan bir unutkanlıkla açıklanamayacak bir biçimde, günlük olayları, önemli kişisel bilgileri ve/ya da örseleyici olayları anımsarken yineleyici boşluklar oluşması.
  3. Bu belirtiler, klinik açıdan belirgin bir sıkıntıya ya da toplumsal, işle ilgili alanlarda ya da önemli diğer işlevsellikte düşmeye neden olur.
  4. Bu bozukluk, genel kabul gören kültürel ya da dinsel bir uygulamanın bir bölümü değildir.
    (Not: Çocuklarda bu belirtiler simgesel oyun arkadaşları ya da başka düşlemsel oyunlarla daha iyi açıklanamaz.)
  5. Bu belirtiler, bir maddenin (örn. alkol esrikliği sırasında ortaya çıkan bilinç kararmaları ya da davranış kargaşaları) ya da başka bir sağlık durumunun (örn. Kompleks parsiyel katılmaları) fizyolojiyle ilgili etkilerine bağlanamaz.

Kaynakça: Köroğlu, E. (2014). DSM-5 Tanı Ölçütleri Başvuru El Kitabı. HYB Yayıncılık.

Ek Okuma: Esra Alataş, Berkol, T. D., & Bulut, S. D. (2017). İki Olgu Üzerinden Disosiyatif Bozukluklar ve Karşı Aktarım. Bakırköy Tıp Dergisi.

Kaynak: Psikoloji Ağı

Yazan narin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

HDP Seçmeni İstanbul’da Kime Oy Verecek? (Video Anket)

Charles Darwin’in Sıra Dışı Hayatı