Kafka 2. Dünya Savaşını görmemişti, bu yüzden 2. Dünya Savaşı hakkında yazdığı her şey yazarın zihinsel tasavvurlarıdır.
Kafka cinsel ilişkiye girmemişti. Abartılı cinsellik tasvirleriyle tanınan yazarın öykücülüğünü tanımak istiyorsanız, ‘Genç Bir Maymunun Arzuları’ adlı henüz Türkçeye çevrilmemiş öyküsüne göz atabilirsiniz. (Wünsche eines jungen Affen, 1941, Vienna)
Kafka hayatı boyunca hiç tavuk yememişti. Bazı romanlarında karakterleri aracılığıyla ayrıntılı bir şekilde verdiği tavuk tariflerini ciddiye almayın. Hatta tavuklardan öylesine nefret ederdi ki; Çin Takviminde burcunun tavuk olduğunu öğrendiğinde, Çin’in Prag Büyükelçiliği’nin önünde açlık grevine giren bir tavuk karakter yaratıp yazdı ancak dönemin yayımcıları bu öyküyü kabul etmedi.
Kafka kendi söylediğine göre hayatı boyunca sadece 6 kitap okumuş. Bunlar dönemin Prag’ında ucuz fiyatlarla yayımlanan ve sokaklarda satılan erotik hikaye kitaplarıymış.
“Gregor Samsa” karakteri hakkında kendisi ile yapılan ilk ve son röportajda “Çek Edebiyatı” dergisine; “O can sıkıntımı temsil eden bir böcekti fazlası değil, tıpkı sizin gibi” diyerek yanıt vermiş ancak o söyleşi yıllarca gizli kalmıştır. https://www.andrewbeattie.me.uk/wp-content/uploads/2016/12/Kafka-in-Prague.pdf
Kafka, sıradan insanın edebiyatta temsiline sıcak yaklaşıyor ama kendisini de sıradan bir insan olarak gördüğü için buna tahammül edemiyordu. Bu yüzden yazmaya yeni yeni heves eden ancak yazılarını bir dergiye göndermeye çekinen yazar adaylarına şöyle sesleniyordu:
“Öykü yazmayın.”
Altı kitap okudum demisse bile şaka etmiştir. Mümkün değil böyle bir şey.
Aahhhhaahaaaa harika