Pasqual Pinon kimdi?
‘’İki Kafalı Meksikalı’’ olarak bilinen Pasqual Pinon 1889–1929 yılları arasında yaşamış olan bir demiryolu işçisiydi. Başında büyük bir bening (iyi huylu) tümör bulunuyordu. 1900’lü yılların başında Teksas’ta çalışırken bu büyük ve sıradışı tümör bir sirk organizatörü tarafından keşfedildi ve Pinon’u freak (ucube) şovları için hazırlamaya başladı.Tümörün üzerine bal mumundan bir sahte yüz yapıldı. Cildin altına cerrahi bir müdahale ile yerleştirilmiş gümüş bir implant olduğundan da bahsediliyordu ancak bu pek olası değildi. Seyiciler onun gerçekten ikinci bir yüze sahip olduğunu düşünüyordu. Pinon bir şovmen değildi , gösterisini hareketsiz ve oturarak yapıyordu, ikinci kafa elbette hareket etmiyor, gözleri de boş ve anlamsız bakıyordu.Bu durum Pinon’un 20 yaşında geçirdiği sözde felce atfediliyordu. Birkaç yıl süren turne sonrasında organizatör tümörün alınması için para ödedi. Pinon Teksas’a döndü ve bir işçi olarak hayatına devam etti.
Pasqual Pinon’un hayatı, İsveçli yazar Per Olov Enquist’in ‘’Downfall’’( Düşmüş Melek –İletişim Yayınları) kitabına da konu olmuş ve kurgusal şekilde hikayeleştirilmiştir. İkinci kafası bir kadın olarak kurgulanan Pinon, çaputla örterek saklamaya çalıştığı utancından, kafasındaki kadının müziğine kulak vererek ve ona âşık olarak kurtulur.
Gerçekten İki Yüze Sahip Olan İnsanlar
1783’de Bengal’in fakir bir köyünde iki başlı bir bebek dünyaya geldi. Rivayete göre dehşete kapılan ebe, bebeği yok etmek için ateşe atmış ve ateş söndürülene kadar bebeğin yüzü kötü bir şekilde yanmıştı. Fakat bebek mucizevi bir şekilde hayatta kalmayı başarmıştı. Daha sonra ailesi iki başlı bebeği sergileyerek para kazanmaya başladı. Bilim insanları da dahil pek çok kişi bebeği incelemek için Hindistan’a gitti.. Bu çocuk tıpta ‘’craniopagus parasiticus’’ adı verilen bir doğum anormalisine sahipti. Kafasının üstünde yukarıya doğru bitişik ikinci bir kafa daha vardı ve bu ikinci kafa bağımsız olduğu için farklı davranabiliyordu. Örneğin ana kafa ağlarken diğer kafa gülebiliyordu. Bengalli çocuk 4 yaşında bir kobranın onu ısırması sonucunda öldü ve Boopnorain Nehri’nin yanına gömüldü, ancak mezar kısa zaman sonra Mr. Dent tarafından soyuldu. Mr. Dent vücuttan ayırdığı bitişik kafaları Doğu Hindistan Şirketi’nin bir kaptanı olan Buchanan’na verdi. O da İngiltere’ye getirdi ve böylece Everard Home’un eline geçen bitişik kafalar incelenmeye başlandı. İki ayrı beyine sahip olan bu bitişik kafatası bugün hala Londra’daki Royal College of Surgeons’ın Hunterian Müzesi’nde sergilenmektedir.
Tarihte tıbbi kaydı bulunan iki yüze sahip bir fenomen de Çin’de dünyaya gelmiştir. Adı Chang Tzu Ping olan Çinlinin ikinci yüzü, başının sağ tarafında bir ağız, dil, saç ve dişlerden oluşuyordu. İkinci yüzde ayrıca kafa derisi, göz, burun ve kulak izleri de vardı. Chang ağzını açtığı zaman, ikinci ağız da açılıyordu. 40 yaşlarındayken, doktorlar ikinci yüzünü çıkarmak için bir ameliyat yaptılar. Chang başarılı geçen ameliyattan sonra Çin’deki köyüne geri döndü ve hayatının geri kalanını orada yaşadı.