ABD Başkanı Donald Trump’ın, ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerinin Amerikalı firmaların teknolojilerini kullanmasını yasaklayan kararının ardından Google, Çinli Huawei şirketi ile anlaşmasını sınırlandırdı.
Google’ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmanın kapsamını daralttığını duyurdu.
Alphabet’in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi güncellenemeyecek.
Amerika Başkanı Donald Trump’ın 16 Mayıs tarihinde çıkardığı özel kararname sonrası Huawei için işler bambaşka bir noktaya ulaşarak, Google tarafından Android lisansının iptaline kadar sıçradı. Olayı bilmeyenler için kısaca bir özet geçmek gerekirse, 16 Mayıs’ta yayınlanan özel kararname sonucu Amerika Başkanı Donald Trump, kendisine yabancı üreticilerin telekomünikasyon alışverişlerini yasaklama yetkisi vermişti. Bu yetkiyle beraber Donald Trump, milli güvenlik riskini bahane göstererek, herhangi bir senato onayı veya görüşmesinden geçmeden doğrudan Amerikalı şirketlerin yabancı üreticilerle alışveriş yapmasını yasaklayabiliyordu. İlk olarak uzun zamandır süregelen 5G dağıtımı sebebiyle alındığı düşünülen bu karar, şimdi Google ve Android lisansının iptaliyle devam ediyor.
Karar Huawei kullanıcıları için ne anlama geliyor?
Google’ın aldığı karar şimdilik Huawei telefonuna sahip olan kişileri etkilemiyor. Ancak Android işletim sisteminin güncellemesi yapıldığında Huawei kullanıcılarının yeni sisteme erişimi olmayacak.
Google’ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmayı kısıtladıklarını açıkladı. Karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android yazılımı güncellenemeyecek; bu telefonların, uygulama yüklenmesini sağlayan Google Play, e-mail hizmeti Gmail ya da video uygulaması YouTube’a da erişimi olmayacak. Mevcut Huawei telefonlarında ise bu hizmetler olduğu gibi kullanılmaya devam edecek.
Huawei kullanıcıları, Android işletim sisteminin açık kaynak sürümlerini indirip kullanmaya devam edebilecekler.
Tüketici teknolojileri danışmanlık şirketi CCS Insight’tan Ben Wood, Google’ın kararının Huawei kullanıcılarının satın alma davranışları üzerinde ciddi etkileri olacağını söylüyor.
Şimdilik bir değişiklik yok
Reuters’a konuşan bir kaynak, Huawei’nin sadece Android işletim sisteminin halka ve geliştiricilere açık olan hizmetlerini kullanmaya devam edebileceğini, diğer hizmetlerine erişimin kesileceğini söylemişti.
Bu haberin üzerine Alphabet şirketinin sözcüsü bir açıklama yaptı; Amerikan hükümetinin aldığı kararlara uyduklarını belirterek şu an Huawei telefonlarda bu hizmetleri kullanan kişilerin ise devam edebileceğini belirtti.
Bu durumun Huawei’nin Çin dışındaki akıllı telefon operasyonlarını etkileyebileceği belirtiliyor.
Kendi yazılımını geliştiriyor
Huawei ise son birkaç yıldır Android sistemini kullanmasının engellenmesi takdirinde kendi yazılımını devreye sokmak için bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.
Çin’de kullanılan bazı modellerinin bu yazılıma ait teknolojileri kullandığı belirtiliyor.
Huawei’nin Çin’deki operasyonları zaten Google uygulamaları yasak olduğu için bu durumdan etkilenmeyebilir ancak şirketin en büyük ikinci pazarı olan Avrupa’da bu durumun nasıl bir zarara yol açabileceği henüz kestirilemiyor.
Trump geçen hafta içinde imzaladığı başkanlık emrinde, açıkladığı kara listede yer alan yabancı şirketlerin, hükümet izni olmadan Amerikalı şirketlerin geliştirdiği teknolojiyi kullanamayacağını açıklamıştı.
Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi Huawei de bu listede yer alan şirketler arasına eklendi.
Son aylarda aralarında İngiltere’nin de olduğu bazı Batı ülkeleri, Huawei ürünleri ile ilgili güvenlik endişelerini dile getiriyordu.
Çin’in Huawei teknolojisini casusluk için kullanabileceği kaydediliyor.
Washington, müttefiklerine, Huawei’in 5G teknolojisini kullanmamaları konusunda da baskı yapıyor.
Intel, Qualcomm ve Broadcom’da Huawei yasağına katıldı!
Bloomberg’in yayınladığı haberde, Android işletim sisteminin geliştiricisi olan Google’ın ardından en büyük üç işlemci markası diyebileceğimiz Intel, Qualcomm ve Broadcom‘un da şirket ile ilişkilerini askıya aldığı belirtiliyor.
Intel, sunucu ve dizüstü bilgisayarlar için işlemci sağlarken, Qualcomm modem ve diğer işlemciler konusunda fazla etkin değil. Zira, Çinli teknoloji devi akıllı telefonlarında kendi üretimi olan Kirin serisi işlemcilerini kullanıyor.
Kaynaklar: BBC Türkçe, Reuters, ShiftDelete, Evrensel, Log