Yeni nesil sanatçıların buluştuğu vizyon sahibi umut verici bir platform olarak ilk kez 2017’de adından bahsettiren BASE, 2018 yılının 20-23 Aralık tarihleri arasında, Galata Rum Okulu’nda geniş bir eser seçkisini de içeren yoğun tempolu ikinci etkinliğini düzenledi. Binlerce ziyaretçinin katılımıyla BASE 2018, Digilogue, Kale Grubu ve TEB Özel Bankacılık eş-sponsorluğunda gerçekleştirildi.
Ülkenin dört bir yanındaki sanat okullarından mezun olan genç sanatçılarla, sektörünün içinden sanatçıların, koleksiyonerlerin, galerilerin, küratörlerin, eleştirmenlerin ve sanatseverlerin buluşmasına demokratik biçimde imkân tanıyan BASE, İstanbul merkezli sanat trafiğine bir alternatif sunma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Etkinliğin önemini ve farkını ortaya koyan başlıca durum bu olsa gerek.
Serginin küratörlüğünü sanat yazarı, akademisyen ve AICA Türkiye (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) Yönetim Kurulu üyesi olan Derya Yücel üstlendi.
Eserlerin seçici kurulunda yer alan isimlerse kendi alanlarında yurt içinde ve yurt dışında önemli işlere imza atan isimlerden oluştu. Sanatçı Ahmet Elhan, sanat eleştirmeni ve küratör Ali Akay, yazar ve eleştirmen Arie-Amaya Akkermans, Future Anecdotes Istanbul kurucusu, tasarımcı Aslı Altay, Arter küratörü Başak Doğa Temur, sanatçı Burçak Bingöl, Dirimart Direktörü Ceren Erdem, Galeri Nev Ankara Direktörü Deniz Artun, küratör Derya Yücel, sanatçı Ferhat Özgür, sanatçı Hale Tenger, ikinci kuşak koleksiyoner ve küratör Huma Kabakcı, Ekav Yönetim Kurulu Başkanı İnci Aksoy, Residency Unlimited kurucusu Nathalies Angles, Guggenheim UBS Global Map Küratörü Sara Raza, Seyhun Topuz, sanatçı, yazar ve çevirmen Şener Özmen ve koleksiyoner Yunus Büyükkuşoğlu jürinin üyeleriydi.
Jüri tarafından belirlenmiş 1137 başvuru arasından seçilmiş 93 genç sanatçının 105 eserine yer verilen sergide, resim, seramik, video, heykel, yerleştirme, fotoğraf, baskı, cam ve grafik tasarım gibi pek çok farklı sanat dalından eserler yer aldı.
Küratör Derya Yücel’in belirttiği gibi genç sanatçıların günümüz sanatsal üretimlerindeki toplumsal ve bireysel ortak kaygıları, problematikleri, düşünme/düşleme biçimleri ve estetik yönelimleri üç soru etrafında ziyaretçilerle buluştu. Bu sorular sergi alanının üç katında ayrı birer kavramsal çerçeve olarak izleyicilere sunuldu. “Bu, Ben Olabilir mi?” sorusuna ayrılan katta, beden, kimlik, ben ve öteki kavramları etrafında ortaya çıkan yapıtları merkezine alırken, “Bir Evim Var mı?” sorusu toplumsal ortaklığın yaşantıları üzerinden göç, sürgün, kent ve aidiyete yönelik problematiklere odaklanan yapıtları bir araya getirdi. İçsel psikolojik durumları, hayalgücünün sınırları ve olanaklarını soyut anlatımlarla aktaran üretimler ise “Düşlerim Gerçek mi?” sorusu etrafında konumlandı. Genç sanatçılara ait eserlerin bu soruların çevresinde kurdukları ortaklık aracılığıyla izleyicileri içine alan atmosfer öznel ve toplumsal yaşam hakkında çeşitli sorgulamalara ortam oluşturdu.
2018 BASE Sergisinde Mardin’den Antalya’ya, Batman’dan Kayseri’ye, Muğla’dan Sakarya’ya 20 farklı şehirden katılım gerçekleştiren genç sanatçıların adlarını da anmadan geçmeyelim:
Abdullah Torun, Abdulvahap Uzunbay, Ahmet Demirer, Arif Akdenizli, Asiye Atay, Ayça Sertkaya, Aykut Hızlıok, Aytuğ Aykut, Batuhan Keskiner, Baver Doğanay, Behiye Arat, Bekir Dindar, Berna Ay, Berna Dolmacı, Beyzanur Güler, Bilge Uğur Sivuk, Buğra Göksu, Burak Yiğit, Burçak Durmuş, Burçak Gezeroğlu, Büşra Karlı, Cansu Bayrambey, Cansu Bülbüloğlu, Cansu Temizsoy, Cansu Zengin, Ceren Solmaz, Çiğdem Akgün, Deniz Bozkurt, Deniz Ezgi Sürek, Dicle Naz Tohumcu, Dilara Arkan, Duygu Aydoğan, Ece Kibaroğlu, Ece Naz Demirkale, Ece Pek, Ege Subaşı, Elif Büyüknohutçu, Elif Demiröz, Elif Yılmaz, Emel Yurt, Emin Köseoğlu, Eren Laçin, Esra Gezer, Ezgi Karataş, Fatih Çankaya, Faysal Uludağ, Gamze Eryaşar, Gamze Yolal, Gizem Kara, Gizem Üstüner, Gökçe Hiçyılmaz, Gözde Belen,Gülçin Akbaş, Güvenç Ceviz, Hacer Deniz Çeliker, Halil Eren, Handan Akarsu, Hina Barlas, Hürriyet Gençbay, İbrahim Gezinli, Ilgın Kahyaoğlu, Irem Turkkan, Işıl Çelik, Lütfullah Genç, M. Cevahir Akbaş, Mahmut Koyaş, Metin Alper Kurt, Mizgin Müjde Görücü, Nejbir Erkol, Neslihan Kara, Neziha Güler, Numan Erdinç, Nur Pınar Özen, Nurhayat Güneş, Saadet Güler, Safigül Kurtyiğit, Satuk Buğra Yıldırım, Seda Yılmaz, Selin Çiçek, Sena Kösealioğlu, Sezer Deniz, Sinem Güser, Songül Karakoç, Şeyma Aktürk, Tevfik Altan Doyran, Tifak Arslan, Tuna Özdemir, Uğur Bişirici, Umut Kambak,Volkan Parlak, Yağmur Alican, Yakup Uysal, Zeynep Tunçel, Zilan İmşik .
Serginin yanı sıra 3 gün aralıksız devam eden “BASE Talks” konferans programı kapsamında 30’u aşkın panel, sanat dünyasından alanında uzman 70’ten fazla ismin katılımıyla gerçekleşti. Bienallerden, sanat piyasasına, sanatın malzemesiyle ilişkisinden, yurt dışı misafir sanatçı programlarına, sanat yarışmalarından, inisiyatiflere , ekolojik sanattan mimariye kadar geniş bir konu yelpazesine sahip konuşmalarda interaktif bir bilgi akışı sağlandı. BASE Talks’un bu yılki konuşmacıları arasında: Balkan Naci İslimyeli, Ayşe Erkmen, Mustafa Horasan, Erdağ Aksel, Seyhun Topuz, Antonio Cosentino, Marcus Graf, Murat Tabanlıoğlu, Merve Çağlar, Alican Leblebici, Alp Sime, Alper Aydın, Ardan Özmenoğlu, Aslı Işıksal, Ayşe Umur, Barış Seyitvan, Burcu Yağcıoğlu, Burçak Bingöl, Canan Dağdelen, Cemil Batur Gökçeer, Ceren Erdem, Damla Yalçın, Deniz Erbaş, Derya Yücel, Dilara Göl, Ekrem Yalçındağ, Elif Aydoğdu Ağatekin, Erinç Seymen, Erol Tabanca, Esra Aliçavuşoğlu, Evren Sungur, Ezgi Tok, Fatih Temiz, Ferhat Özgür, Ferhat Satıcı, Gamze Yolal, Gözde İlkin, Güneş Terkol, Hakan Irmak, Han Tümertekin, Hamza Kırbaş, Hera Büyüktaşçıyan, Hülya Özdemir, İdil Tabanca, Kültigin Kağan Akbulut, Leyla Gediz, Mehmet Dere, Mehmet İmre, Melda Narmanlı Çimen, Melih Görgün, Memed Erdener, Nazlı Pektaş, Nazmi Kılıçer, Necla Rüzgar, Nermin Er, Ömer Özyürek, Saliha Yavuz, Sarp Evliyagil, Selen Tokgöz, Sibel Horada, Sinan Niyazioğlu, Sarp Evliyagil, Suela Cennet, Şakir Gökçebağ, Şefik Özcan, Tankut Aykut, Tony Ventura, Tuna Ortaylı Kazıcı, TUNCA, Yasemin Elçi, Yaşam Şaşmazer, Yavuz Parlar, Zeynep Sayın yer aldı.
BASE 2018’de; Digilogue’un genç sanatçılarının katılımıyla gerçekleşen Gerçekler-Arası sergisi, Doğuş Grubu’nun “Sanata Bi Yer” platformu tarafından bir pop-up sergisi, Skoda’nın sanatçı Mustafa Kaya işbirliğiyle tasarladığı enstalasyon sergisi, Red Bull Amaphiko inisiyatifinin logo tasarım atölyesi, Tila Kompozit’in heykel atölyesi ve Siesta işbirliğiyle, BASE 2017 katılımcılarının sandalyeleri birer sanat eserine dönüştürdükleri özel projeden oluşan yan etkinlikler de düzenlendi.
Yurt dışını referans aldığımızda ülkemizde plastik sanatlar başta olmak üzere sanatın sektörel payının epeyce dar olduğunu görüyoruz. Bu durum özellikle genç sanatçılar açısından rekabet ortamının daha da çetin olmasına neden oluyor. Ülkemizde sanatın nabzının İstanbul’da atıyor olması orada yaşamayan genç sanatçılar için bir dezavantaja dönüşüyor. BASE bu konuda önemli bir fark yaratıyor, farklı şehirlerde kendi psikocoğrafyalarından beslenerek üretim yapan çok sayıda genç sanatçının çalışmalarını sergileme, birbirlerinden haberdar olma ve çalışmaları hakkında izleyicilerden geri bildirimler alma imkânı tanıyor, dolayısıyla da fırsat eşitliği sunuyor. Serginin yanı sıra BASE, donanımlı bir ekip ve yoğun bir sanat programıyla sanatın içinden farklı alanlara ait önemli isimleri bir araya getirip deneyimlerin ve fikirlerin paylaşıldığı interaktif bir ortamı sanatseverler ve genç sanatçılara sunuyor. Bu koşullar BASE’in farklı bir yerde konumlanmasını sağlıyor. Sektör içinde neredeyse her şehirde köşelerin belirli kurumlar ve çevreler tarafından tutulduğu ülkemizde genç sanatçıların görünürlüğünü arttırmak için bir girişim olarak görünen BASE’in çizgisini bozmadan, büyüyerek gelenekselleşmesi temennimiz.