in

Filistin Mücadelesinde BDS Hareketi

BDS, dünya çapında örgütlenmiş bir boykot hareketi. İsmi, boycott (boykot), divestment (tecrit) ve sanctions movement (yaptırımlar hareketi) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.

Hareket, 2005 yılında kuruluyor ve o günden bugüne ürün üzerinden boykot yapmaktan ziyade boykot içerikli organizasyonlar düzenleyerek Filistin mücadelesine katkıda bulunuyor.

Oluşum, global çapta yüzlerce sendika ve sivil toplum örgütü tarafından destekleniyor ve böylece geniş bir kitleye ulaşma şansı yakalıyor.

BDS Hareketi, herhangi bir ayrım gözetmeden herkesin harekete katkıda bulunabileceğini söyleyerek barış için birlikteliğin önemini gözler önüne seriyor.

Peki bu oluşum İsrail menşeli ürünlerin listesini yayınlayıp bunları almayın demek dışında ne yapıyor?

Hareketin daha iyi anlaşılabilmesi için boykot organizasyonlarının alt başlıklarına bakmakta fayda var. Bu başlıklar içerisinde kültürel boykot, ekonomik boykot, akademik boykot ve siyasi boykot yer alıyor.

2018 Dünya Kupası öncesi hazırlık için İsrail ile futbol maçı yapacak olan Arjantin’in Filistinlilerin ve PACBI’nin (İsrail’e Akademik ve Kültürel Boykot İçin Filistin Kampanyası) çağrısı üzerine maçı iptal etmesi,

Raiohead’in Tel Aviv konserini iptal etmesi için imza kampanyası başlatılması,

Hewlett-Packard (HP) şirketinin İsrail devletinin apartheid uygulamalarına ve işgale teknolojik destek sağladığı için boykot edilmesi,

İrlandalı inşaat malzemesi firması CRH’ye karşı başlatılan kampanyanın ardından, CRH’nin yüzde 25 hissedarı olduğu, İsrail’de faaliyet yürüten Nesher Cement’in hisselerini satarak İsrail pazarını tamamen terk etmesi,

Kudüs’te düzenlenecek olan Avrupa Biyokimyacılar Kongresi için boykot çağrısı yapılması örnek olarak sunulabilir.

Oluşumu ırkçılıkla bağdaştırabilir miyiz?

Kesinlikle hayır. BDS Hareketi, herhangi bir etnik kökeni, dini veya ırkı hedef almıyor. Oluşumun hedef tahtasında sadece kurumlar ve ihlaller yer almakta.

İsrail’in BDS Hareketi’ne olan tepkisi nasıl?

BDS Hareketi’nin oldukça etkili olduğunu anlayan İsrail, birçok ülkeden boykot hareketine destek vermemelerini talep ediyor. Hatta oluşumun faaliyetlerini engellemek için hukuk şirketleriyle gizli anlaşmalar yaptığı ortaya çıkıyor.

İsrail’in bu kadar korkmasının sebebi raporlara bakıldığında anlaşılıyor. 2014 yılına ait BM raporlarında, İsrail’e yönelik dış yatırımların %46 oranında düşmesinde BDS’nin önemli bir rolü olduğu belirtiliyor. Rand Corporation’ın yayınladığı raporda ise BDS’nin İsrail’i milyarlarca dolar zarara uğrattığı yazıyor.

Türkiye’de BDS ne yapıyor?

Ülkemizde de BDS Hareketi aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bir örnek olarak Babamın Kanatları filmiyle uluslararası üne sahip olan Kıvanç Sezer’in BDS Türkiye’nin kültürel boykot çağrısına cevap vererek filminin Hayfa Film Festivali’nden geri çekmesi verilebilir. Sadece boykot çağrıları yapmayan aynı zamanda söyleşiler ve etkinlikler düzenleyen BDS Hareketi’nin Türkiye’de yaptığı çalışmalardan haberdar olmak için ya da harekete katılmak için oluşuma http://bdsturkiye.org/ adresinden veya Twitter sayfasından ulaşabilirsiniz.

Kaynak: BDS Türkiye

Yazan leenathrw

Canlı, hızlı ama çok değil.

Bir Yorum

Cevap Yazın

One Ping

  1. Pingback:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gıda Tekellerinin Karanlık Yüzünü Anlatan 3 Belgesel

İnsanlığın Suç Tarihi: Cadı Avları ve İşkenceler