Genelde Atlantik ya da Pasifik okyanuslarına kıyıları olan ülkelerde meydana gelen kasırgalar, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle ilk kez ülkemiz kıyılarını da tehdit ediyor. Dönerek esen ve hızı saatte 150 km’ye kadar çıkabilen kuvvetli rüzgar anlamına gelen kasırganın, 30 Eylül Pazar günü Ege kıyılarını vuracağı tahmin ediliyor. Muğla, İzmir, Aydın, Çanakkale, Balıkesir kıyı hattında etkili olması ve afet boyutunda zararlar vermesi beklenen kasırganın Marmara sahillerine de ulaşması bekleniyor.
Türkiye ve Yunanistan arasında bulunan İyon Denizi’nde meydana gelecek kasırganın saatte 100-120 kilometre hıza ulaşması bekleniyor. Kasırganın kuvvetli rüzgarlar, aşırı yağmurlar ve metrelerce yükseklikteki dalgalar oluşturması muhtemel. Şimdiden oluşan şiddetli rüzgarlar yüzünden ise dün gece İzmir’de pek çok ağaç devrildi ve küçük çaplı maddi hasarlar meydana geldi.
Meteoroloji kasırga haberlerini doğruladı ve bilgi vermeye devam edeceğini açıkladı ancak bu açıklama hiç de tatmin edici değil. Daha önce kasırga gibi bir doğa olayıyla karşılaşmamış halkın ciddi bir şekilde uyarılması ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ege kıyı şeridinde bulunan kentlerin altyapısı bu tür bir kasırgaya ne derece dayanaklı bilemiyoruz. Oluşması muhtemel elektrik kesintileriyle ve sellerle nasıl baş edilecek bu da bilinmiyor. Acil durum ve sağlık merkezlerinde bir hazırlık yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa ne ölçekte yapıldığı da tatmin edici bir şekilde açıklanmadı. En önemlisiyse halkın böyle bir duruma nasıl hazırlanması gerektiğine dair bir bilgilendirme de yok.
Alınması Gereken Önlemler
Her şey çok geç olmadan, yetkililerin ihmalkarlığı ve sorumsuzluğu yüzünden olası can ve mal kaybı yaşanmaması için dikkatli olmakta fayda var. Herkes yaklaşan kasırganın ismini tartışadursun biz size bazı basit önlemler almanız için önerilerde bulunacağız.
- Gıda ve temiz su stoğu
- Aydınlatma araç gereçlerinin şarj edilmesi yoksa temini
- Sel ve su baskını gibi durumlarda ulaşımın nasıl yapılacağına dair planlama (küçük şişme botlar vs)
- Telefon telsiz gibi iletişim araçları için yedek batarya bulundurma, var olan bataryaları şarj etme
- Acil yardım sağlık alet edevatının temini
- İnternet ve tv yayını kesintilerine karşı alternatif haber kaynakları yaratılması (pille çalışan radyolar vs)
- Mahallelerde ilkyardım ve dayanışma için hızlıca hareket edebilecek üç-beş kişiden oluşan komitelerin oluşturulması ve görev dağılımı yapılması
- Olanak varsa çocuklar, yaşlılar ve hastaların daha güvenli bölgelere sevki, yoksa şimdiden onlar için özel önlemler alınması
- Şiddetli fırtınaya karşı pencerelerin koruma altına alınması ya da sağlamlaştırılması
- Evlere ya da iş yerlerine su baskını durumunu engellemek için bariyerler kurulması, baskın halinde tahliyenin organizasyonu
- Acil durumlar için polis, itfaiye, sağlık ekiplerinin telefonlarının bir yere yazılması
- Yağmurluk ve bot gibi giyim malzemelerinin temini
- Olanağı olanların daha güvenli bölgelere geçici olarak gitmeleri. Bunlar benim ilk başta aklıma gelenler
O bölgelerde yaşamıyorsanız bile, orada yaşayan tanıdıklarınızı kasırganın ciddiyeti konusunda uyarmak, önlem almalarını tavsiye etmek de iyi olacaktır.
Umarım kasırga beklendiği gibi bir zarar vermez, yine de tedbirli olmakta fayda var, sivil halkın kendi önlemlerini en iyi şekilde alması gerekiyor zira bir kaos ortamı oluşabilir. Bu tür durumlarda devlet kurumlarının felç olduğuna daha önce de defalarca şahit olduğumuzu göz önüne alırsak kendimizin ve sevdiklerimizin güvenliği için bu basit tedbirleri mutlaka alın. Tedbir alırsanız bir şey kaybetmezsiniz ama almazsanız telafisi olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kasırgayı ciddiye alın! Bu sert esen bir rüzgardan çok daha fazlası!
Siz de aklınıza gelen önlemleri yorum kısmında okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Kasırganın hareketini ve şiddetini takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Bir kasırganın neye benzediğini bilmeyenler aşağıdaki videoyu izleyerek fikir sahibi olabilirler.
Bence kıyı şeridini terketmek en doğru çözüm, abd’li yetkililer geçen virginia kasırgasında halkı bölgeyi terk etmeye çağırmıştı.