in

Ederlezi’yi En İyi Yorumlayan Grup: Dikanda

Özellikle dünya müziği sevenlerin dikkatini çekebilecek, Anadolu, klezmer, Balkan, Ortadoğu ritimlerini sentezleyerek müzik yapan Polonyalı bir grubu tanıtacağım bu yazıda. Önce onların, o leziz çingene seslerini duyarak başlayalım, ardından nasılsa onlara dair söylenecek çok şey olacak.

Akıl Fikir Müessesesi’ne yazdığım yazılarda, sizlerin kulağına farklı kültürlerden öne çıkan müzikleri getirmeye çalışmıştım, işte tam da bu yüzden Dikanda‘dan söz etmemek imkansız hale geldi artık. Dinlemeye devam edelim.

Dikanda grubu Türk melodilerini sevdiği kadar Roman, Arap, Rus, Ukrayna, Polonya ve Yunanistan melodilerini de çok seviyor. Bestelerinde sıklıkla kulağınıza tanıdık gelen ezgilere rastlamak mümkün. Grubun birbirinden güzel ritimlerle dolu albümleri var.

Grubunun 5 üyesinden Anna Witczak bir akordeon virtüözü. Parçalarında ağırlıklı olarak hissedilen Türk, Makedon, Roman ve Yunan esintilerini sahneye taşıyan Anna’nın solo giriş yaptığı parçalardan biri de ‘Ederlezi’. Şarkının tutkunları yorumdaki farklılığı hemen anlayacaklar.

Freiburg Almanya’nın Güney batısında yer alan bir sınır şehri. Kara ormanların hemen yanında Ren ovasında kurulu şehir Almanya’nın en sıcak kenti diye biliniyor. Şehrin sıcaklığını sahneye taşıyan Dikanda topluluğu ise bizlere konser boyunca hararetli saatler yaşattı.

Freiburg aynı zamanda binlerce Türkiyelinin yaşadığı bir şehir ve gümüş yatakları ile Orta Çağ Avrupa’sının en zengin merkezlerinden biri olarak bugün halen Alman ekonomisindeki önemli yerini koruyor. Zelt-Müzik Festivali de bu şehrin ileri gelenleri tarafından başlatılan bir etkinlik olarak bunu doğruluyor.

1983 yılında yapılan ilk festivalde şehir tam 50.000 davetliyi ağırlamış. Her yıl dünyaca ünlü grupları ağırlayan festival gerçekten bu zenginliğin en güzel örneklerinden biri. İşte en hızlı ritimlerle birbirlerine geçen farklı tınıların oluşturduğu ‘Jakhana jakhana’ adlı şarkıları.

Avrupa’da övgüyle bahsedilen parçalarından biri olan Lazito’ya kulak vermenizi tavsiye ederim. Kim bilir belki de size tanıdık gelecektir bu nefis şarkılar.

Lazito’nun Karadeniz müzikleri ile bir ilintisi var mıdır acaba? Gelin birlikte dinleyelim.

Birçok albüm çıkardılar, yüzlerce konser verdiler ve Avrupa’nın ünlü pek çok festivaline katıldılar. Bu festivallerden pek çok ödül ile dönen Dikanda topluluğunun 2005 yılında çıkarttıkları Usttijo albümü ‚Almanya’da yayınlanan Folker Magazine tarafından yılın albümü ödülüne layık görüldüğünü hemen söylemeliyim.

Dikanda, Afrika dilinde aile anlamına geliyor. Kurdukları grup da öyle, her şeyi tam bir aile tadında deneyimliyorlar, müzik üretiyorlar ve müzikle yaşıyorlar. Kendi stillerini ve nefis müziklerini bir aile coşkusu ile yaratan grubun akustik parçaları, daha çok doğu kültürü ile balkan folklorunun etkisinde gelişen düzenlemelerden oluşuyor.

Dikanda‘nın konser turneleri, dünya müzik festivallerinde her zaman tükenmez enerjilerinin, coşkunun ve tutkunun sembolü oluyor. Hindistan, Yunanistan ve Rusya’daki turnelere çıkan grup, Montreux Caz Festivali’ne katıldıktan sonra batı Avrupa’da büyük bir üne kavuştu. Benim de katılarak kayıtlar aldığım Almanya’nın Freiburg kentinde verdikleri konserde işte bu ünün ve sempatinin coşkusu vardı.

2 Yorum

Cevap Yazın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asya’da Savaş Çanları: Pakistan Hindistan’a Ait İki Savaş Uçağını Düşürdü

Dünyanın En Prestijli Basın Fotoğrafı Ödülüne Aday Birbirinden Çarpıcı Fotoğraflar