Karanlık Yıllar
12 Eylül karanlığının yırtılmaya başlandığı 1980’li yılların ortasından itibaren hareketlenen devrimci muhalefet, Türkiye işçi sınıfının silkinmesi ve ardından 1989 Bahar Eylemleri’yle ölü toprağını üzerinden atar. Ülkenin birçok yerinde eylem ve etkinliklikler artarak sürmektedir. Buna karşılık da kimsenin işkence görmeden çıkamadağı gözaltılar, siyasi cinayetler ve gözaltında kayıplar zirve yapar.. Birçok devrimci ya sokak ortasında öldürülür ya da gözaltında kaybedilir. TBMM bünyesinde oluşturulan faili meçhuller komisyonu, 1995 yılında faili meçhul sayısını 908 olarak açıklar.
Benim Annem Cumartesi
Faili meçhullere ve gözaltında kayıplara karşı 23 yıl önce ülke tarihine geçecek bir adım atılır. Emine Ocak’ın oğlu Hasan Ocak’ın, 21 Mart 1995’te gözaltına alınması ve 58 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunmasının ardından kayıp yakınları, 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nında bir araya gelir ve süreç başlar. Daha sonra basın tarafından Cumartesi Anneleri olarak adlandırılacak topluluk, her hafta cumartesi günleri aynı yerde bir araya gelmeye devam eder. Slogan atmadan sessizce bir araya gelirler. Yarım saatlik oturma eyleminin ardından adalet taleplerini içeren açıklamalarını okurlar ve kaybedilen evlatlarına ne olduğunu sorarlar. Arjantin’de cunta yönetimi tarafından çocukları kaybedilen ailelerin Plaza de Mayo Meydanı’ndaki oturma eyleminden esinlenen Cumartesi Anneleri’nin sayısı, insan hakları savunucularının da katılımıyla zamanla binleri bulur.
Adalet Peşinde 700 Hafta
Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemi, ilk ayını doldurmadan saldırılara maruz kalmaya başlar. 15 Ağustos 1998’den itibaren ise saldırılar işkenceye dönüşür. 170. haftadan itibaren, tam 30 hafta üst üste gözaltılar yaşanır. Gözaltılar ve baskılar nedeniyle, Galatasaray oturmalarının 200. haftasında, 13 Mart 1999’da oturmalara belirsiz bir süre ara verilir. 10 yıllık bir aranın ardından 31 Ocak 2009’da oturmalar tekrar başlar ve kesintisiz devam eder.
25 Ağustos 2018’de aileler ve insan hakları savunucuları 700. kez bir araya gelecekler.
Fotoğraf: Mehmet Özer
Cumartesi Anneleri 700. Haftada Galatasaray’a Çağırıyor
25 Ağustos 2018’de 700. kez bir araya gelecek Cumartesi anneleri, tüm insan hakları savunucularını Galatasaray’a, birlikte olmaya çağırıyor. 700. haftaya ilişkin çağrılarının yer aldığı ve Hayrettin Eren’in annesi Elmas Eren, Ferhat Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe, Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak, Mehmet Şirin Maltu’nun annesi Sabriye Maltu’nun hikayelerinin de yer aldığı video Elmas Eren’in şu sözleri ile başlıyor:
Oğlumun kemiğini arıyorum. Bir parça kemiğini bulsam razıyım, o da yok. Kolay değil orada her gün, her gün, her gün… Evlat her yere sokar insanı. Evlat derdi çok büyük. Allah kimseye vermesin.
Ceylan Ertem’den Destek
Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta çağrılarına bir destek de sanatçı Ceylan Ertem’den geldi. Ahmet Kaya’nın 23 yıl önce Cumartesi Anneleri için yazdığı “Beni Bul Anne” şarkısını Ceylan Ertem ve kayıp yakınları 700. hafta için birlikte söyledi.