Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Dördüncüsü Düzenleniyor
Sanatın kalbi büyük şehirlerde atar. Bu neredeyse dünyanın her yerinde böyledir. Taşrada yıllarını geçirmiş bir insan olarak buna içten içe isyan etsem de “elden ne gelir?” diyerek bir kedinin ciğere baktığı gibi tiyatro, sinema festivalleri, büyük kitap fuarları, konserler, dans gösterileri vb. haberlere bakmaktan gına gelmiş ve küçük şehirde yaşamanın avantajlarını bir bir saymaya başlamıştım ki bir de haberlerde ne göreyim!! “3.Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali Başlıyor!.”
Nasıl ya? Marmaris’te mi? Uluslararası mı? Kısa film mi? Hem de festival mi? Hani şu bildiğimiz film festivalleri gibi mi? Gala gecesi, ödül töreni, günlerce süren film gösterimleri, sinemaya emek vermiş oyuncular, yönetmenler, akademisyenlerle söyleşiler, atölyeler… hepsi burada, burnumuzun dibinde mi? diye sorulardan sonra ilk şoku atlatıp “3.”kısmına nihayet geldim. Yaşadığım yer ve zamanda iki yıl üst üste bir film festivali olmuş ve haberim olmamış. Öğrenilmiş çaresizlik mi yoksa düpedüz benim eşekliğim mi bilemedim. Zararın neresinden dönülse kardır deyip düştüm filmlerin peşine. Ufak bir şok da işin bu kısmında yaşadım. Her türlü etkinlik, gösteri ücretsiz. Haydaa! Baktım sponsorlar sağlam. Helal olsun dedim bu iş kotaranlara, emek verenlere, maddi destek olanlara.
Lafı çok fazla uzatmadan festivali anlatayım ben size şöyle kısaca: İster gün batımından sonra kumsalda, ister püfür püfür esen marinada, ister sinema salonunda yüzden fazla film seyretmek. Düşündüren, sorgulatan, öfkelendiren, güldüren, ağlatan, umutlandıran filmler.
Sadece bu da değil. Her güne ayrı çok güzel söyleşiler ve atölye çalışmaları da vardı. Dolu dolu bir festivaldi gerçekten. Umarım devamı gelir demiştim. Dileğim kabul oldu (Başka bir şey mi dileseydim ki) Bu yıl 4.’sü düzenleniyor. 9 Ekim’de başladı,14 Ekim’de sona erecek. Çok kısa ömürlü olmasına rağmen ünü sınırlarımızı hayli aşmış görünüyor. Dünyadan 1797 film başvurusu olmuş bu yıl. Sanırım bu bir rekor. Bu filmlerin arasından 170 film seçilmiş, 43’ü de Ulusal Film Yarışma programına katılmaya hak kazanmış.
Festival kapsamında her yıl verilen “Sinema Emek Ödülü” bu yıl oyuncu ve yazar Göksel Arsoy ve Yusuf Sezgin’e ; “Onur Ödülü” ise sinema ve medya sektörüne büyük katkılar sağlayan, pek çok sinemacı yetiştiren Prof. Bülent Özkam’a verilecekmiş. Bu yıl ayrıca Klik Amsterdam Animasyon Film Festivali seçkisi ve Adana Uluslararası Film Festivali seçkisine de özel yer verilecekmiş. Genç Kültür ve Cinekit Film Festivali işbirliği sonucu Marmaris’te yaşayan çocuklara ve gençlere animasyon atölyeleri düzenlenerek, bölge çocukları ve gençlerine animasyon yapma olanağı sağlanacakmış. Bizden söylemesi.
Festival her yıl daha da büyüyen, gelişen, güzelleşen bir organizasyon. Çölde vaha adeta. Seneye Marmaris’e yolunuz düşerse umarım ekim ayının ilk haftasında düşer ya da tatil planınızı ona göre ayarlayabilirsiniz. Hem denizin, yazdan kalma güneşin tadını çıkarır, hem de sanatın iyileştirici, yenileyici gücünden nasiplenirsiniz. Fena mı?
*Festival programının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.