in ,

Bir Köy Okulu Öğretmeninden Kitap Okuma Alışkanlığı Üzerine 6 Öneri

Siz takipçilerimizle, okulların açılmasına az bir zaman kala bir köy okulu öğretmeninin, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek adına velilerine yazdığı mektubu paylaşıyoruz.

Değerli Veliler,

Sizlerden en çok duyduğum şikayetlerin başında  “Bizim çocuk kitap okumuyor” geliyor. Kafadan şu soruyu sorayım: Siz ne kadar okuyorsunuz?

Öncelikle şunu belirteyim; Kitap okuyan anne ve babada bu tarz bir sorunun yaşandığı söylemek çok nadir bir durumdur. Çünkü çocuklar anne ve babayı rol model olarak görür. Onun yaptığı hal ve hareketlere dikkat eder. Baskının uygulandığı ailelerde ise kitap okuma alışkanlığı kazandırmak güçtür. Çünkü tersi sonuçlar verir ve bu çocuğun hayatı boyunca kalıcı izler bırakacağı olumsuzluklara dönüşebilir.

Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Ne Yapılmalı?

  • Ev ortamında imkan varsa kütüphane yapın veya kitaplar için bir bölüm ayırın. Ki bu çocukların görebileceği ve uzanabileceği bir alanda olmalı. Hatta imkân varsa çocuğunuz kendi kütüphanesini kendisi yapmalı, süslemeli, boyamalı… Bu şekilde kitabı ve kütüphaneyi daha çok sahiplenecektir. Bir de üstüne “….’nin Kütüphanesi” yazdınız mı tamam. Kütüphane derken gözünüzde büyütmeyin. Çok küçük bir bütçeyle (50-100 tl) sahip olacağınız bir kitaplık bu işi görecektir. Kütüphane çocuğunuzdaki kitap alma, kitap edinme ve biriktirme davranışlarına önemli katkılar sağlayacaktır.

  • Eğer çocuğunuzun kitap okumasını canı gönülden istiyorsanız çok etkili ve basit bir yolu var: Siz kitap okuyun! Çocuğunuz sizin okuduğunuzu gördükçe hemen olmasa bile uzun vadede bunu alışkanlık haline getirecektir.
  • Okuduğunuz kitaplar hakkında evde sohbet edin. Nasıl ki izlediğiniz dizi, film veya maçlar hakkında uzun uzadıya sohbet ediyorsanız kitaplar hakkında da bir iki kelam edebilirsiniz. “Falanca kitap çok güzelmiş, şundan bahsediyor, aynı yazarın şu kitabı da güzel” gibi sözler muhakkak çocuğunuzun zihninde yer edecektir. Bir süre sonra o da okuduğu kitaplardan bahsedecek, sizin gibi konuşabilmek için daha fazla okuma yolunu seçecektir.
  • Çocuğunuzun okumayı 1. sınıfta sökmüş olması ona kitap okumayacağınız anlamına  gelmez. Onun hoşlanacağı türden bir kitabı sizden dinlemesi aranızdaki bağı güçlendireceği gibi birlikte kaliteli zaman geçirmenizi de sağlar. Günün yorgunluğunu çocuğunuzla keyifli ve etkili bir şekilde atmanız güzel olmaz mı?

  • Hepinizin muhakkak şehir merkezine ayda en az birkaç kez yolu düşüyor. Çocuğunuzla birlikte gittiğiniz zamanlarda bir kırtasiyeye uğrayıp kitap almanız çocuğunuzu şevklendirir. Kitap için bütçenizi her seferinde zorlayamayabilirsiniz. (Bir düşünün, nelere para vermiyoruz?) Onun da çözümü var. Bulunduğunuz şehirde Kültür Bakanlığı’nın ya da belediyenin bir kütüphanesi  muhakkak emrinize amade. Üye olmak çok kolay ve ücretsiz. Oradan ödünç kitap alabilirsiniz. Bir kimlik yeterli.

  • Bütün bunları düzenli yaptığınızda bir süre sonra (hemen değil, biraz sabır lütfen) çocuğunuzdaki değişimi göreceksiniz.

Unutmayın, kitap okumayı sevmeyen çocuk yoktur. Sadece okumaktan keyif alacağı türü henüz keşfedememiş  çocuk vardır. Aramaktan vazgeçmeyin.

NOT: Kesinlikle zorla ve dayatarak kitap okutmayın. Nasihatten, aşağılayıcı, rencide edici ifadelerden kaçının.

Aşağıda bu sene içinde her sınıf seviyesine uygun önerdiğim küçük bir kitap listesi var. Birlikte aynı kitapları okumak, fikir alışverişinde bulunmak, tartışmak istiyoruz. Bu konuda desteklerinizi esirgemeyeceğinizden eminim. Şimdiden teşekkürler…

Hepinize iyi okumalar…

Kitap Listesi

8. sınıf

Yerdeniz Büyücüsü – Ursula Le Guın

Charlotte’un Sevgi Ağı-Elwyn Brooks White

Zamanda Kıvrılma- Madeleine L’Engle

Pullar Savaşı-Ülkü Tamer

 

7.sınıf

 Açıl Sofram Açıl – Eflatun Cem Güney

Ben Bir Gürgen Dalıyım- Hasan Ali Toptaş

Serçekuş – Cahit Zarifoğlu

Ellika Tomson’ın Günlüğü – Asa Lind

Sevgi Masalı- Samed  Behrengi

6. sınıf

Küçük Kara Balık – Samed Behrengi

Anıtı Dikilen Sinek- Aziz Nesin

Ben ne Zaman Doğdum- Behiç Ak

Aklından Düşünceler Geçen Çocuk-Christine Nöstlinger

Azıcık Korkutan Masallar-Italo Calvino

5.Sınıf

Roko’yla Konuşmalar- Meltem Gürle

Çocuk-Colas Gutman

Hoşça Kal Küçük-  Tarık Dursun

Filler Sultanı ile Topal Karınca -Yaşar Kemal

Pırtlayan Balık- Michael Rosen

Yazan karakedi

2 Yorum

Cevap Yazın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Satın Alma Sahiplen! Berberovların İbretlik Hikayesi

Bilim Kurgu Dizilerini Ne Kadar Yediniz Yuttunuz?