Anne of Green Gables, kendisi de bir yetim olarak büyüyen Kanada’lı yazar Lucy Maud Montgomery (1874-1942) tarafından kaleme alınmış ve artık klasikleşmiş bir roman. Defalarca reddedildikten sonra basılması, kitabın günümüze kadar devam eden renkli yolculuğunun bir müjdecisi aslında. Yediden yetmişe herkesi saran, etkileyici ve sürükleyici bir hikaye sevgili Anne’in hikayesi. Yaşama neşe ve hayal gücüyle bağlı ‘Turuncu Kafalı’ kız, okunduktan sonra raflarda yerini alan bir kitap karakteri olarak kalmak istememiş olacak; kendisi de sıkı bir hayalperest olan yaratıcısı Lucy Maud’ un kafasında durmadığı gibi yazıldığı kitapta da durmamış , filmler , çizgi film serileri ve son olarak televizyon dizisi halinde defalarca çıkmış karşımıza. Bunlardan habersiz koyulduğum bir bit pazarı gezintisinde kitap kapağından bana gülümseyen Anne ve turuncu saçları; görüyorsunuz, yolculuğu ve sürprizleri çok seviyor. Gelin şimdi, yolculuğa en başından başlayalım.
Montgomery henüz iki yaşına gelmeden annesini kaybetti ve daha sonra “Green Gables” olarak tekrar hayat bulacak bir çiftlikte, büyükannesi ve dedesiyle yaşadı.. Yaratıcı bir çocukluk dönemi geçiren Lucy Maud, kendi çocukluğuyla beslediği unutulmaz bir karakter yarattı. O zamanlar yaygın olarak erkek çocukların yaptığı aktivitelerden zevk alıyordu; ağaçlara tırmanmak, balık yakalamak, korkutucu hayalet hikayeleri araştırmak onun zevkleri arasındaydı. Lucy Maud bir yetişkin olup kendi hayatına yön vermeye başladığında Turuncu Saçlı afacan kızımız Anne’in uzun soluklu macerası da başlamış oldu. Ebeveynlerini kaybettikten sonra yetimhaneye yerleştirilen ve bir karışıklık sonucu Mathew ve Marilla kardeşlere evlatlık verilen Anne’in, parlak zekası ve sınırsız hayal gücü ile çevresindeki insanların hayatına yaptığı tatlı dokunuşları konu alan kitap 36 dile çevrildi. Anne of Green Gables kitabı beklediğinin çok üstünde rağbet gören Montgomery, Anne’in yetimhane sonrasında yaşadığı yeşil bahçeli evdeki çocukluk yıllarına ışık tutan bu ilk kitaptan sonra, ilk gençlik ve kendi ailesini kurduğu yetişkinlik dönemlerini de kapsayan bir seri hazırladı. Anne, burada duracağa hiç benzemiyordu..
İşte kitaba ilham veren yeşil bahçeli ev: Green Gables (Tabi ki yeni ismi ve yeni görüntüsüyle)
Kanada’nın Prince Edward Island bölgesindeki bu çiftlikte şekilleniyor yazarın hayatı ve yarattığı karakter Anne. Yıllar sonra müze haline getirilen bu bölge turizme de açık, hatta Anne hayranlarının yaptığı ziyaretler Prince Edward Island ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturuyor.
Kitabın ilk uyarlaması olarak karşımıza çıkan 1919 yapımı film
Amerikan yapımı bu ilk filmle bereketli bir kapı açılıyor Anne’in önünde. Mark Twain’in, Anne için ” Alice’ten bu yana en sevimli ve etkileyici çocuk karakter ” dediğini okumuştum kitabın giriş yazısında. Alice için harikalar dünyasına açılan kapılar gibi değildi belki bu filmler ama kitabın ününe ün kattıkları da inkar edilemez bir gerçek.. Bu ilk filmden sonra sayısız uyarlamalar, TV serileri, radyo tiyatroları ve müzikaller yapıldı. 1985’te çekilen TV filmi pek çok ödüle layık görüldü ve en başarılı adaptasyon örneği olarak kabul edildi.
Anne of Green Gables’ın 1979′ da üretilen Japon anime uyarlaması
90’larda çocuk olanlar bilir; Şeker Kız Candy ve Heidi’nin televizyonda yayınlandığı dönemde bu anime de Kanal 7 ekranlarında “Yeşilin Kızı Anne” ismiyle boy gösteriyordu. Ne güzeldi bizim çocukluk çizgi filmlerimiz… Sıcak görünümlü sevimli animelerimiz ve şeker kız Candy’nin sevgilisi Antony. ( 7-8 yaşında Antony’de ne buluyordum hiç bilmiyorum.) Neyse ki duygusallığa gerek yok, hepsini internet ortamında bulabildiğimiz için çok şanslıyız. Japon animeden yıllar sonra, 2000’de animasyon formatında, Kanada çıkışlı bir uyarlaması daha yapılıyor kitabın;
Kitabın tarihi serüvenine dair son bilgiyi de aktardıktan sonra gelelim bizi heyecanlandıran son girişime. Romandan uyarlanan son proje bir televizyon dizisi. 2017’de Kanada CBC televizyonunda “ANNE” ismiyle gösterime girdi. Üzülmeyin Netflix bize bi güzellik yaptı ve 2018 itibarıyla diziyi “Anne with an E” ismiyle yayınladı. Anne Shirley.. Kendisini tanıtırken isminin telaffuzuna yaptığı vurguyla ” Anne with an E” .. 15 yaşındaki başrol oyuncusu Amybeth Mcnulty çıkardığı işe hem şaşıracak hem hayran kalacaksınız.
Hayatı yaşamanın iki yolu var. Biri, hiçbir mucize yokmuş gibi yaşamak. Diğeri, her şey mucizeymiş gibi.
2017 Yapımı Kanada dizisi “Anne with an E”
Başrolde Amybeth Mcnulty, Geraldine James, R. H. Thomson gibi isimlerin yer aldığı dizi henüz 2 sezon yayınlanmış durumda. 19. yuzyıla götüren görsel şölen, Anne’in, Mathew’in ve Marilla’nın oyunculuklarındaki güzellik, neredeyse 110 yıl öncesinde yazılmış karakterlerin, tekrar bu kadar güçlü oyunculuklarla vucut bulması. Önümüzdeki kış içimizi ısıtacak dizi şimdiden hazır. Tam pofuduk battaniyelere sarılıp izlemelik.
Dizinin fragmanı burada;
Biraz da nostalji olsun havamızı bulalım diyerek Yeşilin Kızı Anne’in ilk bölümünü de ekliyorum buraya
Green Gables’ın turuncu saçlı hayalperesti bakalım kaç yüzle daha karşımıza çıkacak. İyi yolculuklar Anne!..